Разходка до хижа Белчински рай

С Бела по зимната пътека

Уикенд. Не ни свърта в София, затова търсим природа далеч от нея.

Отправяме се към донякъде позната, но любима дестинация. Цари Мали град. Разходка на час от София, нали така? Понякога си мисля, че това е най-често търсеното в Гугъл от софиянци с малки деца. 

Та. Нали усетихме за няколко часа вчера първите от много време положителни десет градуса, затова се бяхме настроили за пролет. Добре, че все пак всред багажа ни присъстваха и дрехите за сняг, защото ни се наложи да ги използваме. 

В посока Цари Мали град играхме само една игра по пътя и тя беше да измислим заедно приказка. Редувахме се да измисляме по едно изречение от нея, като дори и малките (4г и 2г) се включиха много добре в съчинението. Яни се забавляваше на небивалиците ни и успяваше да направи историята забавна, а Бела… Бела схвана идеално концепцията на редуването и с викове „Бела ред, Бела ред“ показваше, че държи на него. Включваше се обикновено с една дума, която ние развивахме по пътя на предположенията и логиката в изречение. 

Малко след като магарето Лампа и Мечо от нашата история се качиха на своя самолет, Яни и Бела заспаха. Супер до тук. 

Пътуването вече е скучна тема, затова направо към пристигането. 

Когато се качихме на поляната до крепостта, попаднахме в зимна приказка. Облякохме зимната екипировка на децата и за разнообразие обърнахме гръб на въжения мост и поехме на разузнавателна обиколка. С други думи, решихме да се разходим до хижа Белчински рай. 

Пътя до нея е около километър, в нашия случай заснежен. Всичко точно, но малчуганите отказаха да ходят. Причината на Бела беше, че се изцапа в малкото кална част, а на Яни – видя от сестра си, че може и на конче. 

Ситуацията, умората и гладът бяха такива, че решихме да изминем този славен за снежен баир нагоре с деца на рамене. 

Въпреки че бяхме с допълнително конче, оп, дядо под ръка, димът от коминчето на хижата ни се стори като лъч светлина в края на тунела. 

А там, разкош. От снимките виждате, че мястото е прекрасно, с издялани животни от дърво и вкусна домашна баница. Имаше и боб, но ако отидете там, препоръчвам да наблегнете на баничката 🙃

Опа, забравих за пътя. От поляната до крепостта следвате табелата за хижа Белчински рай и тръгвате по единствения път напред. Просто няма как да го объркате. 

И така. Върнахме се с малко носене на конче, малко вървене, още малко кал, за да е по-цветна картинката, и разбира се все пак разходка по въжения мост. 

Положението обаче беше „твърде много мокри крака“, затова и беше време да потегляме към свежия софийски въздух. 

На връщане в колата имахме една мисия – да не оставим децата да заспят. Не знам дали звучи странно, но имаме обяснение. Искахме децата да се шмугнат рано под завивките, за да си починем и ние, а не да се наспят сега и пристигнат свежи за игра. Защото ние вече не бяхме толкова свежи 😁. 

Затова седнах между тях отзад и се отдадохме на игри. Започнахме като ги учих да играят „Камък, ножица, хартия“. Посмяхме се, но интереса умря още първия път, в който спечелих. Очаквано. 

Яни предложи да играем на играта, в която всеки избира един цвят и наблюдаваме колите в насрещното платно. Всеки, който види кола в своя цвят, печели точка. Само тате се прецака да каже „розово“ 🤷‍♀️

С тази игра всъщност стигнахме почти до София, като правихме малки паузи, за да разказвам истории за загубени в планината хора. Тоест една кака и… мама. Голям интерес предизвика историята ми, в която се загубих до връх Ботев. Btw, ако ще ти е интересна историята, дай ми сигнал и ще я разкажа в някой следващ блог пост 😋

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

1 Reply to “Разходка до хижа Белчински рай”

  1. Всеки човек има нужда от семейство в живота, за да бъде истински щастлив. Е това, което виждате в момента, е моето голямо семейство! Всички тези хора ми показват колко е важно да знаеш откъде произхождаш, какво правиш и защо изобщо си тук. Учат ме на любов към ближния и на традициите, които са успели да съхранят в днешния материален свят. Истинското семейство е това, в което си обичан такъв, какъвто си в действителност.
    Благодаря Ви, че ви има!❤️

    Тази година отново имахме удоволствието да посетим хижа “Белчински рай” – едно прекрасно място, направено с много любов. Искам да отправя огромни благодарности към господин Любомир Бранков, Валентин Бранков и госпожа Бойка Вукова за топлото посрещане, милите думи и съдействието, което ни оказаха. Нека има повече хора като тях, които да създават такива прекрасни места за отдих, радващи хората. Благодарим Ви от сърце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *