Собственик съм на детско заведение или школа. Как мога да рекламирам бизнеса си, без да публикувам децата?

Ако сте собственик или служител в детска градина, детски център, езикова, музикална, спортна школа или по друг начин организирате, обучавате и се грижите за деца,  днешния материал е за вас. Ще разгледаме публикуването на детско съдържание от ваша страна и ще изброим някои основни добри практики и съвети, които да следвате.

Цялата рубрика ДЕЦА ПРЕД ОБЕКТИВА може да видите тук

  • На първо място, ако смятате да снимате децата или да използвате видеонаблюдение, задължително трябва да изготвите Декларация за информирано съгласие, с която да запознавате родителите. В нея трябва да присъства описание на всички начини, по които децата са снимани и всички приложения на снимковия/видеоматериала. Избройте приложенията възможно най-детайлно. Добра практика е да дадете право на родителя да се съгласи или да не се съгласи с всяко приложение поотделно. Така, например, може един родител да е съгласен с качване на снимки на децата в затворена група, но да не е съгласен с качване в публична. Заснемането на деца без съгласието на родител е незаконно.
  • За да защитите онлайн идентичността на децата, добра практика е, да не публикувате снимки на децата, на които се виждат лицата им или по друг начин са разпознаваеми онлайн. За целта можете да снимате децата в гръб или да маскирате лицата им чрез компютърна обработка.
  • За да споделите моменти от ежедневието на децата с техните родители, добра практика е да се използва затворена група или чат, в който да присъстват само родителите на съответните деца. При тази практика е важно редовно да се преглежда списъкът с членове, за да се отстраняват и добавят родители според това, кои деца са в групата. Създайте ясни правила за съдържанието в тази група. Редовно напомняйте на родителите, че тези снимки са само за лично ползване и не бива да бъдат публично публикувани. Добра практика е да качвате малки по размер снимки, които не могат да бъдат използвани за цели, различни от информиране на родителите.
  • Ако разполагате с видеонаблюдение, добра практика е, достъп до записите да имат единствено доверени и законово отговорни хора за това, напр. директора на детското заведение. Записите да се използват само при изрично запитване за възникнала ситуация, а тези, които са по-стари от няколко месеца, да бъдат изтривани. Погрижете се за сигурността на тези записи. За по-добра сигурност, съхранявайте ги на твърд диск, а не чрез облачни услуги, ако не можете да осигурите висока сигурност на мрежовия трафик. Лоша практика е да се дава достъп на родителите до видеозаписите, особено в реално време.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в InstagramFacebook, Youtube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *