Деца с малка разлика – плюсове и минуси

Към днешна дата имам две деца. Себастиян на 3г и Изабела на 1г. Две прекрасни деца. С моя съпруг взехме съзнателно решение да имаме деца с малка разлика. Обсъждахме го доста и счетохме, че лично за нас плюсовете са повече от минусите. 

Това, което ще споделя, е изцяло лично мнение и искам да кажа, че за мен идеалната разлика между децата зависи изцяло от родителите, тяхната ситуация, техните възможности и нагласа. Tук просто споделям нашия опит, а всеки трябва да вземе решение за себе си.

Гледай видеото по темата в YouTube

Започвам.

Памперси, пюрета, кърмене или АМ, недоспиване. Вече си в режим, който ти е много по-лесно да продължиш, отколкото да сменяш постоянно темпото на живот. Аз всеки ден се убеждавам, че ако се бяхме видели с малко свободно време след бебешкия период на Себастиян, никога нямаше да се навия да минем пак през всичко отначало.

Въпреки че динамиката на деня с малко дете ти е вече в кръвта, умората се трупа. Наистина много се трупа. Особено ако нямаш помощ в лицето на баби и детегледачка, домашна помощница. 

Повечето неща от Бебе 1 се наследяват директно от Бебе 2. Креватчета, бебешки дрешки, колички, столчета за кола в някои случаи, активни гимнастики, бебешки играчки, корито за къпане… Не се налага да ги складираш дълги години или да ги раздаваш, за да се чудиш как да набавиш после или да купуваш повторно. 
Ние например бебешкото креватче не сме разглобявали. Купихме на Яни по-голямо легло и Бела се настани в бебешкото. 

По време на втората бременност гледаш малко дете, а таткото е най-вероятно на работа. Това означава, че ако то се гради, лошо ти е, чувстваш се отпаднала или нямаш сили за нищо, ти не можеш да се погрижиш за себе си, защото имаш малко дете, което има нужда от теб. Яни точно тогава беше много щур, искаше да се катери навсякъде, но падаше много и знаех, че ако се отпусна и си затворя очите, е много вероятно да се нарани сериозно. 

Имаш физическата сила да носиш две деца с двете си ръце, а това е много много приятно нещо. 

Всички ти казват да спиш, когато бебето спи. Обаче не се сещат, че когато бебето спи, ти имаш друго бебе, което отказва да си затвори очите или да остане на едно място. 

Спомням си първите седмици, когато бях сама с двете деца. Преди обяд ги извеждах до площадката, а след това си въобразявах, че ще спят едновременно. 

15 минути приспивах Бела, а Себастиян не заспиваше 30-40 минути. След това лягах, за секунди се унасях и Бела започваш да плаче. И аз се чувствах много по-зле физически, отколкото ако не бях легнала да „спя“. 

Ако не планираш да имаш още деца след време, връщането на работа ще стане само веднъж. Наистина ще е по-трудно след повече години вкъщи, но какъв е другия сценарий? Връщаш се на работа веднъж, минаваш целия процес по възстановяване, което за някои професии отнема доста време, а след някакво време излизаш пак майчинство и това пак се повтаря. Така ще преминеш през този процес един път. 

Връщането на работа ще е много по-трудно. Говорим за някъде от 3 до 4.5 години, ако се остане в майчинство до края. 

Децата имат сходни интереси и повече шансове да играят заедно. Това разбира се много зависи от самите деца, подхода на родителя и т.н. Но каквото и да си говорим, тинейджър и малко дете биха могли много по-трудно да намерят за какво да играят. 

Новороденото има сериозни нужди, които няма как да пренебрегнеш или отложиш, но първото дете не може да разбере това и да ти влезе в положение. Не можеш да му кажеш да изчака, докато кърмиш. Яни редовно ми се катереше по гърба, докато кърмих Бела. 

Все още помниш уроците от гледането на първото дете. Всичко ти е прясно в главата. По-нататък наистина се забравят дори основни неща. 

Не можеш да повериш малкото на голямото. Дори, ако голямото е палаво, няма да ти е спокойно да ги оставяш сами, което доста затруднява всичко, което искаш да правиш през деня, включително и ходенето до тоалетната. 

В България третата година майчинство се плаща както първата, ако е нямало прекъсване на майчинството разбира се. Ако има прекъсване, майчинството се изчислява на база последните 2 години, което означава че ако не си била две години на работа преди второто раждане, може да вземаш доста малко пари. Това не е най-ключово разбира се, но за някои е доста важно да се знае. Все пак децата имат нужди. 

Не можеш да влезеш сама в магазин. Никакъв шанс, освен ако не са ти много кротки децата. Затова останеш ли сама с тях, трябва да имаш всичко необходимо за храна, особено за децата. 

Много сте щастливи с бащата. 

Но е много вероятно на таткото да му дойдат много подред годините, в които нямаш стабилизирани хормони. 

Всъщност тук искам да кажа нещо много важно. Много е хубаво да имаш деца с малка разлика, но трябва да е с човек, на който ще можеш да разчиташ, защото не е лесно и ще имаш нужда от истинска подкрепа в негово лице. 

Децата порастват заедно. Повече се засичат в градина, училище и това създава до голяма степен спокойствие и за тях и за родителя. Това го казвам, спомняйки си колко хубави ми е било да знам, че имам сестра в по-горните класове. 

Времето с таткото е доста по-ограничено. Времето за домакинство също. И колкото и на една майка да не й се иска, времето за голямото дете е също силно намалено.

Последвай ме в Instagram, Facebook или Youtube, където се стремя да споделям интересни неща за родители. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *