Случаят на Кристи Тейт

Как бихте реагирали, ако детето Ви помоли да изтриете всички негови снимки в социалните мрежи?

Кристи Тейт създава блог преди повече от десет години, в който пише за личните си преживявания. В ранните години на блога, съдържанието му се състои от постове за сватбата й и преживяванията й като млада съпруга, а след раждането на децата си, започва да пише предимно на тема майчинство. Междувременно Кристи трупа популярност и започва да пише статии в популярни издания като Вашингтон Пост, Чикаго Трибюн и др. В статиите си, тя използва истинските имена на децата и често включва снимков материал. За да добиете представа, едно от заглавията на нейни статии е “Инг и янг на отучването от биберон”. Други статии включват разкази за сценичната треска на дъщеря й, склонността й да подслушва разговори и дори веднъж, когато детето е имало диария.

На възраст около десет години, дъщерята на Кристи Тейт открива, че в блога на майка й има много информация, снимки, случки свързани с нея. Кристи обяснява в по-късна статия, как един ден, скоро след като дъщеря й получила собствен таблет, дошла при нея с въпросителен поглед, а на таблета имало снимки и заглавия на статии включващи дъщеря й от бебешка възраст. Детето било много разстроено, по думите на майка си. След дълъг разговор, Кристи се съгласява да пише за дъщеря си, само след разговор с нея, но отказва да изтрие вече съществуващото съдържание на детето.

След като случаят става публичен, отново в открита статия, добила изключителна популярност, Кристи защитава правото си да публикува децата си онлайн, както и аргументира отказа си да изтрие спорното съдържание със следните доводи: “Ангажирайки се да не пиша повече за дъщеря си, би означавало да затворя жизнено важна част от същността си, което не би било добре нито за мен, нито за нея” (превод от английски: “Promising not to write about her anymore would mean shutting down a vital part of myself, which isn’t necessarily good for me or her.”)

Според законодателството в САЩ, Кристи има пълно легално право да включва материали свързани с децата си в статии, включително снимков материал и лични данни. Единствената възможност на децата на Кристи е да докажат насилие или престъпна небрежност (child neglect), което се счита за престъпление от закона. Експерти адвокати по право в САЩ коментират, че такъв развой е слабо вероятен и законът все пак е на страната на майката.

Различна е реакцията на широката аудитория. Повечето потребители в социалните мрежи, заклеймяват действията на Кристи, смятайки, че е редно да уважи желанието на детето си. Потребителите също повдигат важни въпроси свързани с психическото здраве на дъщерята на Кристи и други деца в подобно положение,.

Ние от Офлайн кидс, заставаме зад правото на децата да бъдат анонимни и да не бъдат презентирани в социалните мрежи от родителите си по начин, който накърнява достойнството им или такъв, който може да им причини настоящи или бъдещи емоционални, социални, финансови щети. 

Повече по темата може да прочетете в рубриката ДЕЦА ПРЕД ОБЕКТИВА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *