Защо детските градини са наистина полезни за децата?

Автор: Катерина Ковачева

Детските градини по света се възприемат по различен начин от децата и родителите им, но това, което ги обединява, са множеството предимства, които дават. Защо детските градини са нарицателно за образование? Защо 90% от родителите избират децата им да получат педагогическо възпитание, вместо да ги обучават вкъщи? Ходенето на детска градина е инвестиция в бъдещето. Но защо?

Децата, които посещават детските градини, са доказано по-възпитани и по-комуникативни

Още в първите дни, в които вашето дете стъпи в детската градина, ще видите резултат в неговото развитие. Ще забележете как то започва да използва нови думи, да е по-комуникативно и любопитно. Но и ще наблюдавате как се превръща в един добър изпълнител на задачи – в много случай малък войник, дори. Това е така, заради две причини. Първата е, че в градината цари дисциплина, заради големия брой деца и малкия брой възпитатели, а втората причина е, защото вкъщи детето се държи много по-свободно, отколкото във външна среда с непознати хора. А ако не му предоставите друга среда, в която то да се учи на дисциплина от възпитател, трудно ще видите желаните резултати вкъщи.

Учат се по-бързо и са по-добре подготвени за предизвикателствата в училище

Още в първи клас децата са изправени пред предизвикателството да възприемат нови знания и да задържат вниманието си около 5,6 часа на ден в изцяло непозната среда. Множество проучвания показват, че децата, които са посещавали детски градини до 6-годишна възраст, знаят повече, отколкото връстниците си, които се обучават у дома. Те имат много по-добри способности за четене, смятане и писане в сравнение с едно дете, което не е стъпвало в детска градина. Колкото и да се старае майката в домашното обучение на детето си, тя не може да му предаде по най-достъпния начин информацията, тъй като тя на първо място не е педагог.

Децата изграждат имунитет, заради по-честото боледуване

За вас може да е ад, когато разберете, че детето ви е болно за пети път този месец. Изпадате в ситуацията, в която изпадат всички родители, чиито деца ходят на детска градина. Започвате да търсите свободна баба, да взимате болнични или да търсите платена гледачка. Дразните се на всяко дете със сопол, което са завели в детската градина, тъй като детето ви със сигурност се разболява от най-малкия белег на зараза. Но има и нещо позитивно в това – детските градини създават добър имунитет на децата. Доказано е, че създават т. нар. колективен имунитет. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *