Ефектите от онлайн порнографията върху детския мозък, лекция на Петя Манукян

Повече информация и връзка с Петя, може да намерите на “РОДИТЕЛИ ГЕРОИ с Петя Манукян” и на roditeligeroi@gmail.com

Отдавна отминаха времената на порно списанията и труднодостъпните порно касети. Нашите деца са бомбардирани от ранна детска възраст от съдържание със сексуален елемент. Днес през всеки смартфон, таблет или лаптоп е лесно достъпно и безплатно гледането на порно без верификация на възрастта на гледащия. Децата често споделят, че за първи път са стигнали до тези сайтове:

 • през реклама;
 • съученик, приятел или роднина им е показал;
 • самите те са търсили в google, какво е секс, какво е порно и са попаднали на порнографски материали.

Според годишен доклад за 2022 на Американска организация занимаваща се с излагане на младежи на порноградски материали, 62.4% от дванадесет годишните и 82.2% от тийнейджърите са срещали голота или сексуално съдържание. Напълно възможно е, нашите деца волно или неволно да са виждали и да са имали достъп до порно материали. Най-добрия начин да подходим към този неизбежен факт е да  образоваме нас и децата си.

Ефектите на порното върху детския мозъ

Детският мозък до 25 годишна възраст е в процес на оформяне. Мозъкът, отгледан на порно, не просто вижда нещата по различен начин, а претърпява физически промени, които дългосрочно повлияват социалните и емоционалните умения на детето. На SPECT скенер са ясно видими разликите между здрав мозък и такъв увреден от гледане на порно в детска възраст. В някои отношения уврежданията са по-лоши от тези на мозъка на хероинозависим. Проучванията показват, че порното променя структурата на префронталния кортекс, който отговаря за вземане на решения и контрол над импулсивността. В този смисъл, когато децата са гледали порно, са склонни да вземат прибързани решения и са по-импулсивни. Порното уврежда и системата за възнаграждение чрез допамин. Това прави по-трудно намирането на удоволствие в здрави сексуални отношения и води до гледане на повече и по-извратено съдържание.

Някои от вредите от гледането на порното сред подрастващите са:

 • Сексуално насилие. Порнографията изкривява представите на децата, за това как изглежда една здравословна връзка. Те очакват неща, които не са разумни  от своя партньор. Когато тези неща не бъдат изпълнени по начина, по който те си фантазират, те ще бъдат направени без съгласието на партньора или връзката ще се разпадне. Изследвания сочат, че гледане на порно с елемент на насилие в детските години, увеличава шест пъти рискът от сексуално агресивно поведение в живота на възстастния. И това не е изненадващо, защото порното и насилието вървят ръка за ръка. Проучвания на порнографско съдържание сочат, че 88.2% от порно сцените съдържат физическа агресия, а вербалната агресия е в  48.7% от сцените. Мъжете са извършители на 70% от агресията, а 94.4% от агресията е насочена към жени. Това повтарящо се представяне на определен стереотип, в който мъжът е агресор, без емоции, контролиращ, а жената е покорна и слаба, могат да доведат до увеличаване на агресивно и рисково поведение при момчетата и депресия и сексуално насилие при жените;
 • Сексуална експлоатация на деца и склоняване към sexting, писане на съобщения със сексуален контекст и снимки и видеа с голота. През 2020 е направено проучване сред младежи в САЩ, което е показало, че  34% от тринадесет и четиринадесет годишните казват, че за тях е нормално да споделят собствени голи снимки с други хора;
 • Слаби академични постижения. Спад в училищния успех, нежелание за извънкласни дейности и спорт;
 • Слаби социални умения;
 • По-ранен първи полов акт;
 • Повишаване на риска от социални разстройства;
 • Дългосрочна употреба и пристрастявания. Правени са проучвания сред мъже, които са започнали да гледат порно в ранна възраст. Намерена е силна зависимост: колкото по-рано е започнало детето да гледа порно, толкова повече порно гледа като възрастен и се консумира все по-извратено порно.
 • Връзки с проституцията: мъжете, които са гледали порно като деца са по-чести потребители на платени сексуални услуги и са в по-голям риск, самите те да предлагат сексуални услуги.

Какво казват младежите за онлайн порнографията?

 • “Заради порнографията станах необщителен към себе си, приятели и семейството. Никога не съм успявал да имам романтична връзка с никого, освен с екрана на моя компютър.”, мъж, 19г.
 • “Мисля, че порнографията ме накара да гледам положително на сексът без съгласие и насилието над жени.”, жена 16г
 • “Боря се толкова дълго и толкова натоварвам ума и тялото си. Уморен съм, имам малко мотивация, което често води до това да пропускам домашни и социални събирания. Само заради порното. Уплашен съм за бъдещето си, за връзките си, за моето благополучие.”, мъж 18г
 • “Мисля, че порното унищожи мозъка ми. Чувствам се опустошена, че бях изложена на толкова много порно от толкова ранна възраст.”, Били Айлиш, жена, 19г.

Какво като родители можем да направим?

 • Софтуерно ограничаване на достъпа до порнографски сайтове чрез приложения за родителски контрол.  Съществуват  програми за наблюдение на активността на устройствата на децата. Друг начин е да ограничим, за колко време детето може да ползва устройства и кога през деня, например, само в наше присъствие;
 • Да поддържаме много близки взаимоотношения с детето, за да имаме възможността да говорим с детето на сексуални теми. Детето от своя страна да се чувства сигурно да сподели, какво му се е случило, какво му е показано без да бъде съдено;
 • Най-добрия вариант е комбинация на двата подхода.

Как да говорим с деца на различни възрасти за секса и порното?

 • 3 до 7 годишни. Работата ни с децата в тази възраст е да посеем семената на доверието, за да берем плодовете им в по-късна възраст. На тази възраст е важно да научим децата, че телата им принадлежат. Ако детето не желае, не е нужно да прегърне и да дава да бъде целунато от никой, дори мама. Така, когато детето порасне, то ще се чувства комфортно да каже “не”, когато някой авторитет прекрачва личните му граници. През този период е важно да научим децата да разполагат с думите да опишат, ако става нещо нередно, да знаят анатомично правилните имена на частите от тялото си.
 • 8 до 11 години. В тази възраст можем да започнем разговорите на тема секс и порнография, като се стараем да е поднесено по разбираем начин, например “Това са снимки или видеа на хора с малко или без дрехи”. На по-късна възраст можем да кажем “Порното е снимки или видеа на хора, които правят секс”. В тази възраст, ако детето дойде при нас с някакъв въпрос или личен опит, например, някой му е показал, важно е да не реагираме укорително, за да не обезкуражаваме детето да разговаря с нас. Ако не оставим пространство на детето да разговаря с нас свободно, то ще потърси отговорите в гугъл, а от там няма да получи грамотен отговор, а директно линкове към порнографски сайтове. Трябва да обясним на децата, че няма нищо специално и красиво в порнографията. Целта й е комерсиална.
 • 12+ годишни. С тях можем да обсъждаме различни видове секс. Разширяване на дефинициите. Важно е да задоволим любопитството им и да не избягваме въпросите им. В тази възраст продължаваме да говорим с децата,  какво е съгласие, как да даваме съгласие, какво е здравословна интимност, разширявайки понятията и навлизайки в повече подробности. С децата на тази възраст може да се говори и за експлоатацията на жените и мъжете в порно индустрията. Трябва да обясним на децата си, че е напълно нормално да изпитват възбуда от това съдържание, заради биологичната ни предразположеност към възбудимост, когато видим голо тяло и еротично съдържание. Децата трябва да разберат, че порното е изкривена представа за секса. И най-важното,  да не забравяме да изслушваме детето и неговите разсъждения по темата. В тази възраст, можем да предложим на детето план за действие, ако попадне на такова съдържание в три стъпки. Първата стъпка е да разпознае, че е въвлечено в гледане на порно материал, втората стъпка е да се оттегли от ситуацията. За втората стъпка, родители споделят, че помага разиграването на ролеви игри у дома. Третата стъпка е да го насърчим да не търси повече порно съдържание, да избягва познатите си, които гледат порно. Можем да обсъдим с детето, в какви ситуации порното изскача като тема и как да ги избягва. В тази възраст можем открито да говорим с децата си за хубавия аспект на интимността и какво е истинско, здравословно сексуално взаимоотношение.

Повече информация и връзка с Петя, може да намерите на “РОДИТЕЛИ ГЕРОИ с Петя Манукян” и на roditeligeroi@gmail.com