Какви граници за споделяне на снимки биха поставили тийнейджърите, ако имаха възможност?

В днешно време първото поколение деца дигитализирани от самото им раждане от родители си вече наближава пълнолетие. Днес ще обърнем внимание на това, какво тези млади хора биха поставили като граници пред родителите си, ако имаха такава възможност: 

  • Съдържанието да не е засрамващо или уронващо авторитета и самочувствието им;
  • Съдържанието да не издава интимни  моменти или факти от личния им живот;
  • Споделянето на родителите да не е твърде често;
  • Участие в подготвянето на материала и одобрение от детето преди да бъде качен;

Същото проучване показва, че децата са два пъти по-толерантни към това родителите им да споделят техни снимки в личен чат с близък, отколкото в социалните мрежи. За децата във възрастовата група 12+ става изключително важно родителите им да не ги заснемат без тяхното знание, дори и ако материалът няма да бъде споделен в социалните мрежи. 38% от децата казват, че родители им са споделяли засрамваща тяхна снимка, но 89% от тях не са говорили с родителите си да свалят снимката.

От заключения на проучването също става ясно, че границите на възприемането за “лично”, “нормална” честота на споделяне и т.н. са строго индивидуални. Затова е важно всяко семейство да разговаря свободно на тази тема, а определянето на някои прости правила и метрики по този въпрос може да се окаже изключително здравословно за семейството. Важно е и проактивно да говорим с децата си преди да споделим тяхна информация онлайн или в чат, т.к. те често не биха одобрили, но биха си замълчали пред свършен факт. 

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

***

Цялата рубрика ДЕЦА ПРЕД ОБЕКТИВА може да видите тук

Източници:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190740918309952?via%3Dihub

https://parentzone.org.uk/sites/default/files/2021-12/PZ_Parenting_in_the_Digital_Age_2017.pdf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *