От хижа „Момина скала“ до хижа „Камен дел“

Прехода от хижа Момина скала до хижа Камен ден е кратък, лек и сенчест – идеален за семейства с малки деца, които се опитват да избягат от летните жеги 🙂 

Разстоянието е 2.8км в посока, ~денивелация 80м, а обозначителни табели има навсякъде – би било много трудно да се объркаш.

Ние тръгнахме рано сутринта, леко полеко, без да си даваме много зор. Както казах, пътеката е много приятна и децата се наслаждаваха, търсейки малинки по пътя. 

Първата част от прехода е по лек наклон надолу, а горе-долу към средата се намира хижа Есперанто, която за съжаление пустее безславно 🙂 

Точно преди нея намерихме това въже-люлка, която се оказа както голяма изненада, така и забавна атракция по пътя. Отдадохме й нужното време и продължихме към хижа Камен дел, този път изкачвайки се нагоре. 

Бела вървя около половината път, а през останалото време я носих. Не съм я подканвала да ходи, оставих я да реши кога иска в мен и кога долу 🙂 Общо взето, балансираше 🙂

Вървяхме само напред и нагоре, убедени, че в хижата ще хапнем домашна торта. Както се досещате, не усетихме баира. 

Не успях да направя добра снимка на хижата, но да си знаете, че е изключително красива и добре поддържана 🙂

Има достатъчно масички и пейки за хапване, както и един дървен хамак, на който се позабавлявахме. 

Починахме си около час, за да могат децата да поиграят с момиченцето на хижаря и продължихме надолу. 

И в двете посоки прехода ни отне около час с децата. 

На връщане Яни измисли забавна игра, която направи за пореден път вървенето забавно и приятно. Нарича се “Светофар” и изисква единствено наличието на една пръчка и поне едно дете. 

Той тичаше напред, спираше и поставяше пръчката в хоризонтално положение. Това означава, че е “червено” и не можем да преминем. След малко я повдигаше нагоре (“жълто”), а когато пръчката застанеше във вертикално положение, можехме да преминем (“зелено”). След това малкият хукваше напред до следващото “кръстовище” за регулиране, около 10 метра напред. 

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *