Как да постъпим, ако някой сподели снимка на детето ни в интернет?

Днес искаме да сме полезни с няколко практични съвети, как да постъпите, ако роднини, приятели или познати споделят съдържание на децата ви в интернет без знанието и позволението ви.

На първо място да започнем с превенцията. При появата на новородено или запознаването на децата с нови роднини и приятели, споделете непринудено, че за вас и/или детето е дискомфортно да качвате тяхно съдържание в интернет. Използвайте удобен момент, например, когато си правите семейна снимка или в разговор на тема социални мрежи. Избягвайте да бъдете критични към изборите на събеседниците си.

В случай че материалите вече са публикувани, няколко неща, които можете да направите са:

  • Помолете учтиво вашия близък да изтрие снимката или да изреже детето от нея, ако кадърът позволява. Избягвайте това да става във виртуалното пространство под снимката или по чат. Най-добре да поговорите с вашия близък лице в лице или ако това е невъзможно, по телефон.
  • Настоявайте в снимката да няма тагове на профили и на геолокации. Това ще лимитира рисковете свързани с недоброжелатели.
  • Ако сте съгласни децата ви да бъдат публикувани в гръб или без да се вижда лицето им, ползвайки постобработка или друг метод, споделете този вариант с близките си.
  • Поинтересувайте се, какви са настройките на поверителността на акаунта, от който снимките/видеата са качени. Ако акаунтът е изцяло публичен, помолете съдържанието, включващо децата ви да бъде с поверителни (private) настройки.

Ако вашите близки и познати отказват да се съобразят с молбата ви, имате възможност да се обърнете към платформата за съдействие:

Facebook: https://www.facebook.com/help/contact/144059062408922

Instagram: https://www.facebook.com/help/instagram/contact/504521742987441

И в двете платформи, можете да докладвате качена снимка/видео на детето ви без ваше съгласие, ако то е на възраст до 13г. Ако детето е на възраст над 13г, платформата предоставя формуляр за попълване от името на детето, снимката му да бъде изтрита. В този случай, съдействайте на детето си да попълни заявката от свое име.

Автор на рубриката: Тони Иванова

Още статии по темата: https://offlinekids.bg/category/pred-obektiva/

Източници:

https://www.commonsensemedia.org/articles/what-should-i-do-if-other-people-post-pictures-or-videos-of-my-child-online-without-asking-me-first

https://www.childnet.com/blog/help-someone-else-has-posted-a-photo-of-my-child-on-social-media/

1 Reply to “Как да постъпим, ако някой сподели снимка на детето ни в интернет?”

  1. Линкът за фб не работи. Има ли друг начин да се рипортне снимка на непълнолетно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *