Как безболезнено да изкарам детето си от виртуалния свят?

Приятели, този пост идва към нас, благодарение на @miraa.hristova, полезен мама блогър, студент по приложна психология и автор на книгата „Адаптация към детската градина за 30 дни“. Надяваме се да ви е полезен!

„Представи си, че гледаш кулминационен момент на супер интересен филм или играеш игра, в която ти остава да минеш още малко и ще стигнеш ниво, което не си бил … и токът угасне. Как ще се почувстваш?

Така се чувстват и децата ни, когато са във виртуалният свят, затова много често, когато искаме те спрат филма или играта те са разстроени, сърдити, нервни, ядосани и др.

За да ги изкараме от виртуалният свят безболезнено има няколко стъпки, ако ги следваш ще имаш по-добри взаимоотношения с детето си.

1.Да се присъединим т.е да влезем в този свят, да погледнем какво прави детето, да сме на неговото ниво и да сме до него.

  1. Да му зададем въпрос. Тихо и спокойно да зададем въпрос свързан с филма/играта , от която е увлечено детето. Обикновено, такава заинтересованост се харесва на децата.

Като въпросите могат да са примерно такива: Защо той прави това? Какво точно се случва с? Какво точно трябва да направиш тук, за да победиш?

ИДЕЯТА Е ДА НАПРАВИМ КОНТАКТ с детето.

Ако детето не реагира, не се отчайвайте. Останете повече време и отново започнете да задавате въпроси,.

  1. Установяване на контакт – Започне ли детето да Ви отговаря , означава че сте установили контакт и че детето е в реалният свят. Гледайте да не го загубите, като продължавате да говорите с детето. И това е момента, в който е най- подходящо да му кажете, че е времето за филма/ играта е към края си, защото ….

Чрез тези 3 стъпки ние създаваме един вид “мост“ , чрез който можем да върнем детето в реалният свят и то да реагира адекватно на нас и нашата молба.

Вярвам, че този трик ще ти помогне ❤️“

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *