Как да им обясня за вредите с няколко думи и има ли начин да контролират съдържанието, без да налага постоянното им присъствие пред екрана?

„Здравейте. Имам син на 3г и половина. Екранното му време с мен е не повече от 30 мин на ден като се старая да контролирам съдържанието и да обяснявам на детето какво се случва в анимацията. С бабите и баща си обаче това не е така. Как да им обясня за вредите с няколко думи и има ли начин да контролират съдържанието чрез някакво приложение или друг метод, без да налага постоянното им присъствие пред екрана?“

В сайта ни има много информация (линкове малко по-долу) за вредите от екраните, която може да представите на роднините. Зрението и образованието вълнуват силно по-възрастните хора, затова най-простичко може да започнете от там. Има изследване, според което до 2050 година 50% от населението ще страда от късогледство поради ранно и прекомерно излагане пред екран. Много деца имат проблем с концентрацията в училище поради същата причина, съответно и по-слаби резултати.

Опитайте се да разберете коренът на причината бабата и дядото да предлагат екран. Дали не осъзнават вредите или попадат в ситуация, в която не знаят как да се справят без него? 

Темата за съдържанието е доста обширна, но най-важното е да изберете предавания, които отговарят на моралните ви ценности. Няма приложение, което да може да избере на база нашата лична ценностна система. Пуснете ги от паметта на устройството или от флашка, ако използвате телевизор. Малко дете пред екрана не бива да има достъп до Интернет.

Полезни линкове по темата с вредите:

Как екранното време уврежда мозъка на детето?

Как екраните въздействат върху мозъка и тялото на детето?

Главното, което е добре да обмислите, когато въвеждате детето си в света на екраните, е съдържанието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *