Обръщение към майките

В днешния епизод на рубриката “Деца пред обектива” искам да се обърна с лично послание към съвременните майки. Ние живеем в общество, което не просто недооценява ролята на майката, а допълнително ни таксува по различни социални, материални и индивидуални начини за изборът ни, най-нормалния, най-човешкия избор да бъдем майки. С идването на бебето очакванията към майката растат във всяка посока: да изглежда, както преди, да практикува хобитата си, да има време за себе си, партньора си. С порастването на детето очакванията преливат в това да е пълноценна в кариерата си, образованието на децата, участието в социалния живот… и понеже светът е шарен и мнения всякакви, за майките изглежда няма полезен ход. Ние, като майки, никога няма да догоним обществения идеал за майка, защото обществото винаги ще иска и още и още.

Вие сте значими и важни в ролята си на майки

Молбата ми към всички майки е, знайте, че сте значими, че сте важни в ролята си на майки. Не просто важни, а дори може би най-важните участници в обществото и в семейството. Не позволявайте социални, икономически, политически, виртуални и реални моди и тенденции да разклащат това вярване. Не се оставяйте да имате нужда от онлайн валидация в ролята си на майка. Помислете преди да качите снимките на децата си, на кой в интернет имам да доказвам каква майка съм, защо давам авторитета и възможността на случайни хора в интернет, слаби познанства, отшумяли приятели и приятели на приятели да съдят за моята работа и роля на майка.

Изключете себе си от изкуственото онлайн състезание на ‘успели’ майки.

Това състезание не мери реалността, защото в реалността малките детски очи срещу нас са най-добрите съдници какви майки сме. Следващият път, когато майчиното сърце прелива от гордост и щастие за това колко хубави, грамотни, възпитани, успели са нашите деца, не се обръщайте към телефона, за да публикувате тази гордост. Обърнете се към детските очи и кажете на вашия сладкиш “Гордея се с теб. Най-голямото ми щастие е, да съм твоя майка”. И ще бъдете наградени с най-ценния лайк. 

Цялата рубрика ДЕЦА ПРЕД ОБЕКТИВА може да видите тук

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *