Как да свърша домакинската си работа без да предлагам екран?

Разбирам какво предизвикателство може да бъде едно малко дете в кухнята. Преживявам го всеки ден, може би не най-успешно 🙂 Днес обаче ще ти разкажа друга история – историята на Ирина (Манджичките на Jolie), която съчетава домакинските задължения с грижите по детето (1г5м към днешна дата), дори успява да ги превърне в едно приятно и забавно време между двамата.

„Откакто синът ми поотрасна и вече ходи, не усещам по никакъв начин тежест в домакинството благодарение на това, че го включвам във всичко. Така и аз успявам да свърша всичко без напрежение, и той се занимава и учи без да се налага да използвам екрани. Започнах да готвя с него и кулата Монтесори (Learning Tower) е една от най-успешните ми и полезни покупки за детето. Когато беше бебе, също готвех с него, благодарение на ергономичната раница, за която смятам също, че е една много полезна покупка.

Когато включвам детето в домакинските ми задачи, то се учи, опознава продуктите, домакинските уреди и прибори, като разбира се, гледам всичко да е безопасно за него. Той е от самото начало в процеса на готвене, местя кулата пред мивката и с радост се включва да мие зеленчуците и съдовете. Така тренира фината моторика и много се радва, че е до мен и е полезен. След това хапва всичко с удоволствие.

Другото нещо, което много обича, е да чистим заедно с прахосмукачката. Дори с нейна помощ се научи да ходи, защото я ползваше като проходилка, движейки се след нея. Много обича да пуска копчето и така усеща, че като натисне, се чува звук и тя работи и обратното. Прави си различни форми от нейния кабел, опитва се да я включи в контакта, като разбира се, за сега всички контакти са с капачки за безопасност. Буквално, когато чистя с прахосмукачка, за него е малък празник и дори се сърди, когато приключим.

Включвам го в прането, като му слагам леко зацапани дрешки в леген с вода в банята и той започва да ги търка с радост и под формата на игра се забавлява, но и ми помага, а аз през това време правя друго нещо в банята, като да му измия гърнето или просто аз да се пооправя. След това довършвам набързо прането и всичко е страхотно.

Когато прибирам прането от сушилката, я местя в коридора и започвам да му подавам дрешките една по една, а той ги носи в стаята на леглото. С радост се включва и в тази „игра“ и се радва, че ми помага. И така отново хем се забавляваме, хем играем, хем си върша задачите с усмивка.

И като се обърна назад в края на деня, осъзнавам, че къщата е чиста, детето не е скучало и не сме използвали екрани.

Разбира се задълженията не са през целия ден и аз си почивам, докато той си играе сам с някоя играчка, докати си рисува, танцуваме за настроение. Спя с него на обяд или просто гледам някой филм през това време. Гледането на дете наистина е приятно и не се чувствам уморена, въпреки, че той е много активен.

Може би, ако повече майки съчетават домакинските задължения с децата, ще разберат, че това е много приятно и полезно и няма да усещат майчинството, като изпълнено с напрежение и нерви. Всичко зависи от организацията и тя включва децата във всеки един етап от работата.

Не съм използвала проходилка, защото смятам, че тя повече пречи на детето да изследва света около него, защото не може да обикаля и пипа свободно наоколо. Моето дете започна да пълзи и да обикаля стаите свободно, да се катери, бързо се изправи и проходи без проблем още на 10 месеца и половина. Дадох му тази възможност и той имаше интерес да се движи, защото не съм пускала екран да седи на едно място и да се взира в него. Смятам, че любопитството се насърчава, както всичко друго свързано с децата. Не можем да чакаме едно дете само да направи каквото и да било. Ние трябва да провокираме неговото любопитство, да даваме възможност да се учи и така да развие своята интелигентност.

Когато позволява времето, сме винаги навън. Не му давам да гледа телефон, клипчета, детски по ТВ. Спи спокоен на обяд и вечер ляга рано, просто защото не е скучал и е изразходил енергията си, както физически, така и чрез други игри. „

***

Тук можеш да откриеш вдъхновяващи разкази на родители, взели решение да ограничат екранното време на децата си.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

1 Reply to “Как да свърша домакинската си работа без да предлагам екран?”

 1. Вкъщи нямаме телевизор още преди бебето да се роди.
  При извършването на всичката домакинска работа малчо неотлъчно е до мен. Изключително любознателен е и предметите от бита го вълнуват много по-силно, от която и да е играчка. Заедно готвим, пускаме пералня, сушилня и миялна.
  Но това дали е по-лесно да сложиш детето пред ТВ не знам. Нашата философия на живот не е такава, пък и малкото пъти, в които е гледал песнички на екрана на лаптопа не са го трогвали толкова, че да стои повече от 10 мин.
  Но домакинската работа с дете не е толкова забавна и интересна винаги. Тя си е един вид двойна работа, защото почистваш след детето и подреждаш след себе си. Да, то опознава, развива се и се учи. Това е прекрасно, но когато бързаш да сготвиш нещо, защото освен, че е гладен е и леко нервен (нали си е мъж, макар да е почти на 2) не е такава песен, както е описано в статията. И говоря от опит … хих
  Попаднах на сайта ви наскоро и се радвам, че имам съмишленици в отглеждането без екрани. При нас се получава естествено, а от места като това черпя идеи какво може да правим, за да се разнообразим в ежедневието си 🙂
  Прекрасни сте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *