В последните години наблюдаваме стремително покачване на случаите на късогледство при децата, дължащо се на прекомерното време, което те прекарват пред телефон, таблет и/или компютър.

Приятели, преди няколко дни получихме имейл от Д-р Узунова, офталмолог от град Пловдив. С нейно позволение споделяме част от него, защото вярвам, че е важно да знаем какво се случва и да вземаме информирани решения по отношение на екранното време на децата ни.

„Очен лекар съм, с практика в Пловдив. В последните години наблюдаваме стремително покачване на случаите на късогледство при децата, дължащо се на прекомерното време, което те прекарват пред телефон, таблет и/или компютър. Не спирам да съветвам родителите, довели децата си на профилактичен преглед, какво трябва да е екранното време на детето им дневно. Тревога буди и фактът, че малките пациенти, които вече са развили късогледство, покачват диоптрите средно с по един на година. Съгласна съм, че технологиите се развиват, че не бива да изоставаме и че са полезни. Но когато това е за сметка на здравето на децата следва да сме внимателни. Зарадвах се, че най-после видях хора във ваше лице, които мислят за тези важни неща!“

Полезна информация за детското зрение от Д-р Узунова: http://www.dr-uzunova.com/?page_id=205

Бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *