Момчетата, които оставиха телефона, за да играят свободно

Миналата седмица за пръв път присъствах на зелено училище, по време на което телефоните на децата бяха позволени през цялото време. Посветих се на наблюдение. Имаше деца, които си изкарваха чудесно с приятели – тичаха през големите поляни с усмивка до ушите и извличаха максимума от природата. Имаше такива, които не спряха да спортуват. Имаш естествено и такива, които постоянно бяха пред екрана. Те изпадаха в малък ужас, когато изгубеха обхват или оставаха далеч от зарядните устройства.

Прекрасни деца, научих много от тях.

През един от дните проведох няколко активности за изграждане на доверие между учениците. Накрая естествено включих елемент, в който си говорихме за влиянието на технологиите върху доверието помежду ни и взаимоотношенията ни като цяло. През този ден учителите бяха наказали децата да са без телефон, така че повечето се включваха активно в дискусията. Говорихме си за ползите от екраните и за това как има моменти, в които е по-добре да ги оставим настрани. Целта ми беше да ги накарам да мислят по въпроса и да вземат сами решение за себе си какво искат.

Един от последните ми въпроси беше „Виждате ли някаква разлика във времето, което прекарвате заедно без телефони и с тях?“.

Едно момче (11г) отговори: „Да, без телефони играем много по-забавно“.

Малко по-късно тяхната учителка им върна устройствата. По време на обяд същото момче дойде на нашата маса и каза „Мис, ние решихме, че сега нямаме нужда от телефоните. Вземете ги.“ И отиде да се забавлява…

Сърцето и душата ми се изпълниха… Вярвам, че комуникацията по темата и уважението на личния избор работят толкова по-добре от забрани и ограничения. И това е нещо, което се сее в сърцата от ранна възраст.

Има няколко причини тийнейджърите да се забиват пред екраните и посрещането на тези нужди им помага да изградят по-здравословна връзка с устройствата. Скоро, съвсем скоро ще споделя видео за това 🙂 А до тогава, ще съм благодарна, ако споделите в коментар как комуникирате по темата с по-големите деца и дали слагате ограничения на екранното им време (и какви).

Бъдете здрави!

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram или Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *