“Не мога постоянно да измислям интересни офлайн занимания”

Чудесно! Защото това изобщо не е нужно. 

Родителите често си мислим, че офлайн времето с децата изисква много усилия и подготовка. Да, в някои случаи изключването на устройствата е необходимо да се замени с нещо планирано и забавно, особено ако рядко се случва да сме далеч от екраните. 

Но нашето внимание е само по себе си напълно достатъчно. Да присъстваме, да слушаме активно, да показваме, че времето заедно е приоритет. 

Искам да те насърча с нещо, което чух наскоро: 

Според психолозите за децата най-болезнена е липсата на внимание. Те имат своите проблеми, макар и понякога толкова малки в нашите очи, и изпитват необходимост да получат нашето сериозно отношение. Игнорирането боли. Силно. Тук не говоря за това, че всеки от нас има работни задължения. Говоря за моментите след това, в които детето търси по всякакъв начин нашето внимание, а получава безизразното ни изражение, погълнато от екрана. 

В този ред на мисли отговорът на въпроса “Какво да направим, за да бъде времето ни заедно качествено?” е следният: Да оставим телефона, да вдигнем поглед към детето и да слушаме активно. 

Това е напълно и абсолютно достатъчно, за да бъде времето стойностно и пълноценно. 

Не е важно да казваме всеки път правилните думи, да сме винаги в перфектно емоционално състояние, да бъдем най-добрите в детските игри. 

Децата имат нужда да се свържат. Имат нужда възрастните да им покажем не само, че ги обичаме, но и че обичаме да играем с тях, че се интересуваме от техните интереси, че насърчаваме техните въображение, мечти и занимания. Те имат нужда просто да знаят, че обичаме да прекарваме качествено време с тях, правейки нещата, които обичат. 

И нашето внимание е само по себе си достатъчно.

***

Повече за кампанията #вечербезекрани можеш да научиш тук.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *