„Не мислиш ли, че децата трябва да са „в час“ с технологиите, за да не изостанат спрямо връстниците си?“

#FunFact 1

Когато репортер за “New York Times” пита Стив Джобс (Основател на Apple) „Децата ви сигурно обожават iPad?“, получава най-шокиращия за него отговор. „Децата ми никога не са го ползвали, защото ние ограничаваме достъпа им до технологиите вкъщи.“ По това време дъщерите му са били на 12 и 15 години. 

#FunFact 2

Бил Гейтс (Основател на Microsoft) не позволявал на децата си да използват мобилен телефон докато не навършили поне 14 години, а след това имал строги плавила за употребата им. 

#FunFact 3 

Те изобщо, ама изобщо не са единствените магнати в технологичния свят, взели това решение.

***

Баланс, баланс, баланс. Винаги се придържаме към него. Аз не планирам децата ми да стоят толкова време без технологии, затова и не убеждавам никой да го прави. Но седя, тропам с пръсти по масата и си мисля, какво знаеха те, за което ние нямаме представа. Ние възхваляваме дигиталните устройства, а създателите им… ги държат далеч от децата си. 

И за да не се потапяме в теории на вероятностите, ще ви отговоря на въпрос, който ми зададоха наскоро.

“Не мислиш ли, че децата на новото време трябва да са в час с всички технологии, за да не изостанат, да се развиват с времето си?”

Вярвам, че всички ще се съгласим, че има голяма разлика между това детето да е оставено (в повечето случаи само) да гледа филмчета часове наред и това да бъде научено от възрастен какво полезно и интересно, дори сближаващо семейството, може да прави с дигиталното устройство (съвсем скоро пост специално за това!). 

Ако се замислим, да научиш кой бутон на телефона/компютъра за какво служи, е изключително лесно за младите хора. Да не говорим, че за минута в Гугъл можеш да намериш отговор на повечето си въпроси. 

А не е ли много по-необходимо за децата да научат преди всичко истински важните умения в живота – да общуват свободно, да създават връзки и приятелства, да поддържат добри взаимоотношения, да владеят емоциите си, да развият емпатия, да бъдат креативни и да раждат идеи, да се справят с проблеми (скуката е идеална възможност за това :P), да се научат да се адаптират, да мислят дори, да са благодарни, да се радват на малките неща в живота, да вярват, да мечтаят? 

Не са ли това нещата, от които имаме нужда, за да бъдем успешни и щастливи, а не умението да превъртим Diablo II? И струва ми се, че децата, които успеят да развият тези всъщност така ценни умения, ще живеят много повече в мир със себе си и ще надминат много от своите връстници 🙂 

И всъщност каква е целта на този пост? Нямам желание да налагаме правила за използване на технологиите. Дори напротив. Истинският ми копнеж е ние самите да не забравяме каква красота има в офлайн живота – в живото общуване, приключенията, красотата да изразяваш себе си, да се стремиш към високи върхове. И това толкова да гори в нас, че да го предадем на малките очички, които понякога толкова тихо ни наблюдават и учат от нас за смисъла и ценността на живота.

А да, и технологиите няма да им се изплъзнат 🙂 

*** 

Ако ти е било полезно, не забравяй да го споделиш, за да го видят повече хора 🙂

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да ни последваш в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *