Откачен или закачен?

Програма за ученици и групи тийнейджъри

Много ученици чуват всеки ден, че прекарват твърде много време пред екраните. Наблюденията ни са, че повечето от тях не разбират защо е необходимо да поставяме граници на екранното ни време, затова и не желаят да го правят. Не осъзнават, че технологиите са направени така, че да искаме да прекарваме повече и повече време в тях чрез алгоритми, които целят да ни “закачат”. 

Затова и изготвихме програма “Откачен или закачен”, която провеждаме в един учебен час и цели да насочи вниманието на учениците към тази така важна тема.

Отправяме посланието, че технологиите са добри, когато ги използваме по полезен начин и не позволяваме да ни разсеят от истински важните неща в живота.

Вярваме, че посяваме в тях едно семе, което ще даде плод на времето си.

В програмата сме включили: 

  • Базова информация за влиянието на невротрансмитера ДОПАМИН;
  • Психологическите похвати, чрез които се „закачаме“, за да прекарваме повече време пред екрана;
  • Последствията от пристрастяването към видео игри и социални мрежи;
  • Практични съвети и добри практики за употреба на дигитални устройства.

Програмата е: 

 • Подходяща за ученици;
 • Напълно безплатна;
 • Адаптирана към конкретни нужди.

Проведени събития

„Това, което ми представихте, ме научи да се опитвам да се откъсна от зависимостта от социалните мрежи, защото това ще ми помогне да си намеря истински приятели, а не само фалшиви онлайн“.

Н.К., 5 клас, Пловдив

„Според мен това, за което говорихме, беше много полезно и вече няма да прекарвам толкова много време на електронните устройства.“

Ученик 5 клас, Благоевград

„Според мен това може да промени света“.

Ученик, 4 клас, Пловдив

„Много ми хареса представянето! Смятам да обърна внимание на това колко време прекарвам на електронните устройства. Александрина беше много мила и усмихната.“

Н., 5 клас, Пловдив

„Мисля, че беше много интересна срещата, наистина бях много впечатлена и приятно изненадана от нещата, които им беше подготвила. Те самите задаваха въпроси и бяха любопитни.“

A., учител, гр София

„Всички деца, бяха доста впечатлени от разговора и ние с колежката също. Учениците споделиха, че е било доста интересно, забавно и полезно за тях. Благодаря Ви още веднъж, че ни гостувахте! Ще се радвам да се видим отново!

Х.С., учител, гр Пловдив

Имате интерес към програмата?

Програмата се провежда в рамките на един или два учебни часа в училище. Можете да заявите своето желание за изпълнение на програмата чрез попълване на формата и да споделите с класния ръководител идеята. Ние ще се свържем с вас при първа възможност.

*Направените заявки ще бъдат планирани за следващата учебна година (2024/2025).

  Прочетете още...