Искам да използвам технологиите по-здравословно. Откъде да започна?

Технологиите могат да бъдат чудесен помощник в ежедневието, но и нещо пагубно за нас. Разликата идва от избора да използваме устройствата осъзнато и здравословно, в добър баланс.

Първо искам да ти кажа: На прав път си! Веднъж започнеш ли да използваш технологиите по-здравословно, не искаш да се върнеш назад. 

Има няколко основни неща, с които можеш да положиш основата на по-осъзнато и балансирано използване на технологиите:

Проследи колко време прекарваш на телефона

Много пъти не осъзнаваме, че сме загубили ценни часове в безсмислено скролване или в игрички, а именно това е времето, за което се оплакваме, че винаги ни липсва, и използваме като оправдание, че не се обаждаме на близките си, не се грижим за здравето си и не следваме мечтите си. 

Започни своята промяна като се информираш колко време прекарваш в различните приложения. Аз използвам Digital Balance на Huawei, но съществуват много други приложения, които можеш да изтеглиш, като Usage Time например. 

Оттам можеш да решиш за себе си дали това време наистина си заслужава или можеш да си сложиш времеви лимит и да използваш новото свободно време за нещо по-стойностно. 

Грижи се за съня си

Едно от най-добрите неща, които можеш да направиш за себе си, е да оставиш телефона си в друга стая 1 час преди да легнеш да спиш. Тук разказвам как аз се преборих с моята зависимост от приспиване с устройство след 7 години неспособност да заспивам сама. Разяснявам защо всъщност това е толкова вредно и колко голяма беше промяната в живота ми. 

Пази семейното време 

Доказано е, че присъствието на телефон, дори и обърнат с дисплея надолу, влияе сериозно върху качеството на общуване, защото подсъзнателно човек е готов всеки един момент да бъде прекъснат и не си позволява да започне задълбочен разговор. Добре е да имате определени време и място без технологии, в които на фокус да е семейството. Времето за семейна вечеря например е от изключителна важност, защото много често това е единственото време всеки ден, в което семейството се събира и има възможност да общува. 

Не забравяй хората около теб

Едно от негативните качества на технологиите е, че те поглъщат. Когато погледнем телефона и се впуснем по вълната на последващите тапвания, обикновено губим представа за това, което се случва около нас. Буквално. Не чуваме дори какво ни говорят. Затова, доколкото е възможно, избягвай да цъкаш на телефона, когато наоколо има човек, който очаква твоето внимание – роднина, приятел и особено дете. Последните имат голяма нужда от активен родител покрай тях. 

По време на разговор е важно винаги се гледа в очите, а не в екрана, защото зрителният контакт е основополагащ за изграждането на близка връзка помежду ни. А и не е лесно да общуваш с човек, който не вдига поглед от телефона.

Ако чувстваш силна зависимост към телефона?

Опитай да се дистанцираш от него за няколко дни, или поне изключи своя интернет. И това не е изобщо толкова страшно, колкото звучи. Както децата, така и възрастните се адаптираме бързо към промяната и максимум до няколко дни ще се почувстваш по-добре. 

Същото важи и за децата. Ако мислиш, че твоето прекарва твърде много време пред екрана, дай му почивка за няколко дни. Тук ще намериш вдъхновяващи истории, които доказват положителния ефект от това. 

Липсата е най-добре да бъде запълнена от човешка близост – семейство и приятели, интересни и полезни занимания, повече време сред природата, четене, почивка, спорт и т.н.. След някакъв период на “очистване”, технологията може да се въведе постепенно и в разумни граници. 

Ако това ти се струва твърде много, започни с кратки интервали. Първите няколко дни изключвай телефона си за 15 минути. След това увеличи на 30. Направи си календар, в който отмяташ успеха си. Изключително насърчително е да видиш, че си се справил няколко дни със задачката – това означава, че няма да имаш проблем да се справиш и днес. Скоро ще се убедиш колко приятно е това и ще поискаш за себе си още. 

Още неща, за които да помислиш…

Офлайн ден

Добре е да си даваш почивка от технологиите. Може да е ден от седмицата, може да е цял уикенд или дори час през деня. Това е твое решение, но е факт – колкото повече, толкова повече. Това ще даде свежест на ума ти и може да повиши креативността ти. Ще намериш време за онези занимания, мечти и хора, за които никога не успяваш. Ако мрежата е заемала твърде голяма част от ежедневието ти, е възможно да се почувстваш по-отпочинал, дори да ти мине някое главоболие. Ще осъзнаеш кои са нещата, които истински те радват в живота. Ще дадеш добър пример на хората около теб, че истинския живот не се върти около технологиите. Децата виждат всичко. Ще покажеш, че във вечно забързаното ежедневие с постоянно “бъзкащи” телефони, хората около теб са с приоритет. Всичко това ти го казва човек, който към днешна дата два пъти е излизал от социалните мрежи за цял месец. И се чувства добре от това. 

Обаждай се по-често, вместо да чатиш

Чатенето е общуване, да. Но не това общуване, от което истински имаш нужда. В него не можеш да усетиш интонация, не можеш да “чуеш” езика на тялото. Не можеш да съпреживееш. Лесно е да оставиш грешно впечатление, да нараниш (дори и неволно), както и да бъдеш наранен. Затова, когато имаш възможност, винаги избирай живия контакт, видео връзка или поне телефонно обаждане. Това ще заздрави взаимоотношенията с хората и е много вероятно да се почувстваш по-малко самота. 

***

Тук можеш да видиш списък с полезни линкове към световно признати учени и организации, които говорят за проблемите от пристрастяването кътм технологиите.