Как да направим екранното време по-полезно?

Заедно с много специалисти по целия свят насърчаваме деца до 3 години да не гледат екрани. В тази публикация споделяме как като родители можем да направим екранното време по-полезно, когато решим да го включим в ежедневието на детето.

✅ Гледайте заедно с детето и общувайте. Помагайте му да разбира какво вижда на екрана и как може да го приложи в реалния живот.

✅ Поставете още в началото ясни граници кога, къде, за колко време и какво ще се гледа. Можете да използвате и визуализация – например дневна програма с картинки.

✅ Изберете съдържание, което отговаря на моралните ценности на семейството и е съобразено с възрастта и нивото на развитие на детето. Предавания, предназначени за деца, са по-подходящи от тези за възрастни (новини, реклами, филми). Избягвайте и тези, в които всичко се случва твърде бързо.

✅ Избягвайте употребата на екрани като успокоително средство. Използването на технологии като стратегия за успокояване може да доведе до проблеми с поставянето на ограничения или неспособността на детето да развие емоционалната си регулация.

✅ Изключвайте телевизора и другите устройства, когато никой не ги използва.

✅ Ограничете гледането на тъмно, прекалено приближени до очите устройства и екраните преди сън.

✅ Не се поддавайте на натиск да предлагате технологиите рано. Те са толкова лесни за употреба, че децата се справят с тях много бързо, когато започнат да ги използват у дома или в училище.

Източници: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2022.923370/full
https://www.who.int/news/item/24-04-2019-to-grow-up-healthy-children-need-to-sit-less-and-play-more
https://publications.aap.org/pediatrics/article/138/5/e20162591/60503/Media-and-Young-Minds

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *