Приключение с едно дърво

Снимка: Цветове на ябълка

Както всички нас, растенията също носят в себе си живот. Те дишат, както ние дишаме. Израстват всеки ден, както децата ви порастват пред очите ви. Растенията около нас се хранят, приемат вода, боледуват, както ние самите. Ботаниката ни е разкрила един невероятен свят. Ако се потопите в него заедно с вашите деца, ще се разкрие пред очите ви уникална картина. Заедно ще намерите един нов живот и едно ново приключение. Ново приключение, което да отнеме вниманието на децата от таблетите, лаптопа или компютъра. 

Нека да обърнем внимание малко на това каква е ролята на дърветата в природата около нас, каква е мисията им в заобикалящата ни среда? Нека ви разкрия малко тайни от кухнята на отглеждането на едно, две или колкото искате дървета. 

Какви видове има и каква е ролята на всеки един от тях

Ако вземем под внимание формата и вида на листата на едно дърво, то те се делят на иглолистни и широколистни. 

Според целта на използване се делят на декоративни видове и овощни дръвчета. Декоративните видове се използват за озеленяването на междублоковите пространства, както и за озеленяване около пътища и магистрали. Знаете колко е приятно, когато сте на разходка навън, да спрете на пейката под сянката на някое дърво. Преди това, някой се е погрижил за него и го е засадил. Другите важни роли на декоративните дръвчетата е да пречистват въздуха, подобряват температурата и придадат завършен вид на всяко едно пространство. Мога да си позволя да спомена и приятните аромати, които се разнасят наоколо от цъфтящите видове. 

Снимка на цветовете на дърво

Овощните видове от своя страна ни осигуряват плодове, с които да се храним. Всички пресни и вкусни плодове на пазара са откъснати от овощните дръвчета. Овощните видове от своя страна се разделят на черупкови, костилкови, семкови и ягодоплодни. Всички любими ядки, които консумираме, като орехи, лешници и бадеми са включени в групата на черупковите овощни видове. Любимите ни кайсии, праскови, сливи, череши и вишни се причисляват към костилковите овощни видове. Към семковите овощни видове се причисляват вкусните за всички ни ябълки, круши, дюли и мушмули. Към ягодоплодните спадат ягода, малина, къпина и касис. Обаче ягодоплодните спадат към храстовидни и полу-храстовидни овощни видове. 

Всички дървета от двете групи страдат от болести и неприятели. Нека го направя по-ясно за вас. Болестите им се делят на следните три групи: гъбни, бактериални и вирусни. Гъбните болести се появяват в дъждовните дни на лятото, когато на лице има влага и висока температура, в същото време са благоприятни и за развитието и разпространението на бактериалните болести. Те могат да бъдат лекувани с химични средства, или с биологични средства предотвратени. Аз винаги съм била привърженик на биологичното отглеждане и максимално ще се опитам да ви насоча в тази посока. Ако вече не е възможно, просто ще се борим с химични средства, с проблемите, но в нормални и полезни граници. Вирусните и бактериални болести са нелечими болести при растенията. Срещу тях се водят по скоро предпазни мерки отколкото лечение. Обикновено водят до загиване на растенията. Предпазните мерки, които са важни са използването на здрав посадъчен материал, обеззаразени инструменти и отстраняване на заболелите части или цели клони или дървета. Вредните насекоми са много различни видове като пеперуди, бръмбари, листни въшки, оси, и др. Когато нещо ви притесни може свободно да ме питате, за да можем да изясним проблема и да помогна в справянето с него. Има и полезни видове като калинките, които ви помагат да се борите с листни въшки, както и познатите на всички пчели, които опрашват дърветата. 

Приключението да засадиш дръвче

Преди да пристъпите към изпълнението на това приключение, вие трябва да направите няколко избора. 

Първият важен въпрос, който се изправя пред вас е какво дръвче искате да отгледате? Дърво под чиято сянка да стоите или дърво, чиито плодове да си хапвате? 

Много важно е да изберете подходящо място, за да пристъпите съм засаждането на дръвчето, което сте си избрали. Мястото трябва да е добре осветено и с достъп до пряка слънчева светлина. Важно е да не засаждате там, където до скоро е имало друго дърво. Трябва да има достатъчно разстояние от другите дървета наоколо. Това разстояние обикновено се избира по височината и ширината на короната на вида, който сте си избрали. Моят личен съвет към вас е това разстояние да не е по-малко от 5 метра. Много е важно дърветата да не си пречат едно на друго. Когато преценявате дали едно място е подходящо трябва да избягвате пътища, където минават много коли, за да може, ако сте избрали овощни дръвчета, да имате чисти плодове. Ако сте си избрали декоративни видове може да ги засаждате, където прецените, за да може да пречистват и въздуха. Не всички декоративни видове са устойчиви в градска среда, но може да използвате сребролистната липа или конски кестен и др. 

Много е важно да знаете и подходящия срок за засаждането. Най-оптималният срок за засаждането на дърветата от двете групи, които ви споменах по-горе, е през есента. Есента те ще имат необходимата влага, за да се прихванат по-лесно. Другото важно условие, което е на лице, е покоя (края на вегетацията) на дърветата. Ако трябва да го кажа по-разбираемо за вас, те спят през зимата и в тях няма сокодвижение. Има много съвети, които позволяват засаждане и през пролетта, но аз като специалист не го препоръчвам, а лятото е напълно изключено. Не казвам, че няма да стане изобщо, но все пак нека нещата да са по-лесни за вас и за самото дърво. 

След като вече сте избрали дървото и вида, е много важно да потърсите подходящото място, от където да си закупите фиданката, която ви е нужна. Винаги съветвам да питате за етикета и произхода на това, което купувате. Може дори да поискате сертификат за качество, за да имате по-голяма сигурност дали това, което купувате, е това, което наистина искате. Другото нещо, което трябва да има в сертификата, е дали е здрав посадъчния материал и чист от болести и неприятели. Наистина е важно да намерите добро място, където да ви продават качествени фиданки. 

Следващото важно нещо, което е добре да си осигурите, е тор. Около 200 гр. Троен суперфосфат (фосфорен тор) и 120 гр. Калиев сулфат (калиев тор). Азотните торове не се ползват по време на засаждането. 

Важни материали, които трябва да имате, за да пристъпите към засаждането са: права лопата, ръкавици, лозарска ножица, една мотика, дървени колчета. 

Ако има трева на мястото, където сте избрали ще използвате мотиката, за да я отстраните. С нея също така можете да разтрошите по-големите буци пръст, които сте изкарали от посадъчната ямка. 

Засаждането

Когато вече всичко е осигурено, може да пристъпите към засаждането. Оптималният срок е ноември до средата на декември. Посадъчната ямка трябва стандартно да е 60х60х60см (дълбочина 60х диаметър 60х60). Аз бих добавила, че е важен размера на кореновата система на вашето дръвче. Може и да не е нужда толкова голяма дупка, а може и да е нужда по-голяма 80x80x80см. Не прегъвайте корените. Трябва свободно да падат надолу в изкопаната дупка. Много е важно, леко да опресните (подрежете) коренова система с лозарската ножица. Тя трябва да е много добре заточена, за да не прави рани, а хубави отрези. 

Снимка на посадъчна ямка
Посадъчна ямка

Преди да поставите дръвчето в дупката е необходимо да сложите товоровете, които споменах по-горе. След това трябва да ги покриете с горния слой, които сте изкопали от дупката, а долният от дъното да сложете най-отгоре. Торовете трябва да са покрити и да нямат пряк достъп до кореновата система на фиданката. Когато вече сте поставили дървото правилно на мястото му, поставяте пръст в дупката и трябва да се зарови до кореновата шийка. Утъпквате добре пръстта и след това поливане с 20 литра вода. 

Дървените колчета ще използвате, за да направите конструкция, която да го държи изправено и да расте право нагоре. Най-лесният вариант е да ползвате едно дървено колче с височина поне 120 см и да закрепите дръвчето с канап или лико за дървеното колче. Може да потърсите ликото в агроаптеките, от където ще закупите необходимите за вас материали за цялото засаждане. Другата конструкция е по-сложна, но може да се закупи и готова или да си я направите сами. Ако ви интересува, ще дам повече информация на моите контакти. 

Приключението с едно дърво е много приятно предизвикателство. Така е, защото нищо не свършва там. Има толкова много важни стъпки, които трябва да се случат като резитба, грижи да не боледува или да се лекува, хранене, окопаване и поливане. Но следващите стъпки няма как да опиша за всеки отделен вид. Ще се радвам всеки от вас като родител да има свободата да ми се обади и да се свърже с мен, за да ви дам конкретни съвети. Няма да заплащате за това. Хареса ми идеята да правите нещо наистина хубаво с вашите деца. 

Вижте също: Как се раждаш агроном

Хайде, аз съм тук. Вие с мен ли сте за една полезна, нова и приключенска инициатива? Нека я кръстим „Приключение с едно дърво“. След това ще бъдете наистина удовлетворени. Защо да не расте дървото с вашето дете. Има такива истории на хора, които са засадили дръвчета, когато се е родило детето им и дървото и до днес е там, а човекът е вече пораснал. 

Снимка на агроном Венцислава Цанева

Заедно можем повече! Включете се в това приключение и ще направим нещо наистина полезно и добро! Очаквам ви! Аз ще бъда с вас в това! Заслужава си! Надявам се повече хора да се включат и да научат нещо ново заедно с мен. За мен е удоволствие да бъда полезна за вас! 

Поздрави, Агроном Венцислава Цанева 

Свържете се с Венцислава Цанева във Фейсбук или чрез нейния сайт.

1 Reply to “Приключение с едно дърво”

  1. Да бъде благодатна почвата в краката ти и да пребъдат във Добро делата ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *