Пръчка в гората вместо таблет в ръката

Себастиян на разходка в есенната гора.

Или защо искам децата ми да прекарват много време сред природата

Преди известно време писах за вредите от технологиите и защо е необходимо да ограничаваме децата си от тях. Дойде ред да напиша нещо и за това защо държа децата ми да прекарват максимално време навън и колкото се може по-често на планина, в гора и всякакви други малко опетнени от хората места. 

 1. Скуката е най-големия стимулант за развиване на въображението и е важно да оставяме децата да открият сами как да играят сред природата. Без играчки, атракциони и всякакви подобни. 
 2. Децата имат нужда да познаят свободата. Говоря главно за свободата от тежките графици в забързаното ежедневие и постоянното наличие на критикуващи възрастни. 
 3. Неоспоримата важност от създадените спомени. Аз все още помня излетите в гората и почивките с моите родители, но нямам никакви спомени от дните и часовете изкарани пред телевизора.
 4. Да се научат да създават преживявания, а не само да четат и мечтаят за тях. 
 5. Да могат да изграждат близки взаимоотношения. В една среда, в която липсват всички отклоняващи вниманието фактори, човек е много по-свободен да мисли, разговаря и да се сближава. 
 6. Да разберат, че не винаги хубавите преживявания изискват много пари
 7. Да не се страхуват да излязат извън комфорта. Трудно е да се каже, че в природата намираме някакъв комфорт. Там се сблъскваме с предизвикателства, неудобства, рязка промяна в климата. Не винаги нещата се случват според нашите планове. За мен това е добро и полезно. 
 8. Доказано е, че  физическите упражнения подобряват функциите на мозъка. Желателно е тези упражнения да се правят на чист въздух, тъй като мозъкът е орган, който консумира твърде енергично кислород
 9. Колкото повече играем навън, толкова по-добре спят децата… Ние също. 
 10. Казват, че децата, които прекарват повече време сред природата, се справят по-добре с ученето и придобиването на нови умения
 11. Понякога е нужно човек да се загуби в дивото, за да намери себе си. Знам го от личен опит и не съжалявам за нито една “екскурзия” в природата, която съм предприела сама. 
 12. Повишава се самочувствието и чувството за отговорност. Всяко излизане извън четирите стени на дома е придружено с много предизвикателства за малчуганите. Когато ги оставяш да се справят сами с тях, те ще се почувстват по-отговорни и уверени в себе си от това, че не зависят само от родителите си.
 13. Всички знаем, че децата са пълни с енергия. За тях е проблем, когато не могат да я изразходят. Няма по-добро и подходящо място за това от природата.
 14. Да не се страхуват да отидат на място, където няма Интернет. Искам децата ми да могат да живеят без телефони от време на време и да се чувстват добре от това. Да обичат истински природата, да се грижат за нея като място, в което да избягат, когато имат нужда. 
 15. По-добро здравословно състояние. Включвам ВСИЧКО – каляване, подсилване на имунитета, набавянето на витамин D, намаляне на риска от поява на проблеми като зaтлъcтявaнe или cъpдeчни зaбoлявaния в пo-ĸъceн eтaп oт paзвитиeтo. 
 16. Да се научат да се справят в различни и предизвикателни ситуации. Когато не са сами, това е перфектния team building. 
 17. Почивка за нервната система. Ако нямаме възможност да подарим на децата спокоен живот на село или в малко населените места, им дължим поне почивка от стреса на големия град. Наскоро бях попаднала на материал, които предлага излизане сред дивото като справяне с бебешкия пубертет и тантрумите

Ще се радвам много да разбера твоето мнение по въпроса, така че не се колебай да ми пишеш в коментар или в някоя от социалните мрежи. Не пропускай и да се включиш в групата Офлайн Кидс, в която споделяме идеи за офлайн занимания за децата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *