стъпка 5 - установяване на нови правила

Една от най-често срещаните причини за прекомерно екранно време е неясните граници. Детето се пазари/тръшка/плаче и мама и/или тате (нали си обичаме децата) все поддаваме в един момент.

Така че, това е първата ни стъпка.

Седнете заедно с детенцето, когато ВСИЧКИ сте спокойни, и му споделете притесненията си, че екранното време не се отразява добре на съня и настроението му (без да изпадате в подробности), и споделете кога и как ще се гледа екран. Опитайте се да се придържате към позитивното, а не забрани. И бъдете твърди в решението си.

Нарисувайте заедно плакат, на който посочете кога и колко ще се гледа. Окачете го на видно място и напомняйте на детето за него при нужда.

Можете заедно с детето да съставите семеен договор, в който да определите кога и за какво да се ползват дигитални устройства.

Уверете детето, че през новото свободно време ще правите неща заедно (и спазете обещанието си). Ако прецените, покажете му календара с подготвените активности.

Участието ни в заниманията показват на детето, че не го наказваме с решението си, а напротив – искаме да имаме повече качествено време заедно и да извлечем повече ползи за развитието му. 

Най-коректно ще бъде, ако и вие ограничите екранното си време, когато сте с детето, или поне да го сведете само до неотложни работни ангажименти.*

Отличен помощник за приключване на екранното време е часовникът със стрелки. Ако решите например детето да гледа 30 минути, посочете му до къде ще стигне голямата стрелка, когато дойде моментът за изключване. 5 минути преди края му напомнете, 3 минути преди края го направете отново и на последната минута му кажете, че е време да се изключи екрана.

Ако решите да преустановите изцяло екранното време за даден период, премахването на телевизора/таблета/телефона от полезрението на детето ще бъде от голяма помощ. Покриването на телевизора може да бъде достатъчно, смяна на помещението за хранене и т.н. Прибирането обаче на устройствата не бива да става в присъствието на детето.

Търсенето на екран често е опит да запълним вътрешни липси. Може да стои нуждата от внимание например, затова в първите дни детето ще има нужда от нашата помощ. Ще бъде необходимо да устоим на мрънкането и желанието да се върнем към лесното.

Бихме могли да опитаме да отделим повече лично време с децата, без разсейващи фактори. Ако се опитваме да свършим нещо в присъствието на малките, е напълно нормално те да се превърнат неусетно в дразнители. Този материал може да ви бъде полезен.

Споделете ни конкретната причина да търсите помощ от екраните, за да намерим заедно най-добрата алтернатива.

За финал

Тук е мястото да ви благодарим за доверието и отделеното време да преминете през това приключение с нас. И бихме искали да ви помолим за обратна връзка, независимо дали е положителна или не. Само чрез вашата помощ можем да подобряваме всичко, което правим.

Какво следва оттук нататък?

Оттук нататък продължава ежедневната ни битка – „Как да се справя без да предлагам екран?“. Тук ще намерите изпитани идеи от родители за трудните ситуации, които се сблъсквате всеки ден като родител.

Ако целият ни труд ви е бил полезен, тук може да видите как да ни подкрепите. Благодарим!

Още полезни линкове: