стъпка 5 - установяване на нови граници

Една от най-често срещаните причини за прекомерно екранно време е неясните граници. Детето има нужда от яснота кога, какво и по какъв начин може да гледа.

Така че, това е първата ни стъпка.

Седнете заедно с детенцето, когато ВСИЧКИ сте спокойни, и му споделете притесненията си, че екранното време не се отразява добре на съня и настроението му (без да изпадате в подробности), и споделете кога и как ще се гледа екран.

Бъдете твърди в решението си, но се фокусирайте върху положителното – ще имате повече време за неща, които обичате да прави.

Нарисувайте заедно плакат, на който посочете кога и колко ще се гледа. Окачете го на видно място и напомняйте на детето за него при нужда.

Можете заедно с детето да съставите семеен договор, в който да определите кога и за какво да се ползват дигитални устройства.

Уверете детето, че през новото свободно време ще правите неща заедно (и спазете обещанието си). Ако прецените, покажете му календара с подготвените активности.

Участието ни в заниманията показват на детето, че не го наказваме с решението си, а напротив – искаме да имаме повече качествено време заедно и да извлечем повече ползи за развитието му. 

Най-коректно ще бъде, ако и вие ограничите екранното си време, когато сте с детето, или поне да го сведете само до неотложни работни ангажименти.*

Отличен помощник за приключване на екранното време е часовникът със стрелки. Ако решите например детето да гледа 30 минути, посочете му до къде ще стигне голямата стрелка, когато дойде моментът за изключване. 5 минути преди края му напомнете, 3 минути преди края го направете отново и на последната минута му кажете, че е време да се изключи екрана.

Ако решите да преустановите изцяло екранното време за даден период, премахването на телевизора/таблета/телефона от полезрението на детето ще бъде от голяма помощ. Покриването на телевизора може да бъде достатъчно, смяна на помещението за хранене и т.н. Прибирането обаче на устройствата не бива да става в присъствието на детето.

Ако детенцето ви е поне на 5 години, като продължение на тази стъпка, ви каним да посетите

Как да установя здравословни граници около екранното време?,

тъй като децата няма да се бунтуват единствено срещу границите, които са поставили сами.

Споделете ни конкретната причина да търсите помощ от екраните, за да намерим заедно най-добрата алтернатива.

За финал

Тук е мястото да ви благодарим за доверието и отделеното време да преминете през това приключение с нас. И бихме искали да ви помолим за обратна връзка, независимо дали е положителна или не. Само чрез вашата помощ можем да подобряваме всичко, което правим.

Какво следва оттук нататък?

Оттук нататък продължава ежедневната ни битка – „Как да се справя без да предлагам екран?“. Тук ще намерите изпитани идеи от родители за трудните ситуации, които се сблъсквате всеки ден като родител.

Ако целият ни труд ви е бил полезен, тук може да видите как да ни подкрепите. Благодарим!

Още полезни линкове: