Tik Tok – Граници без конфликти

За много родители TikTok е непозната територия. За тийнейджърите обаче приложението се е превърнало в безкраен източник на забавление и основен начин за прекарване на свободното време. 

При по-големите деца тоталното изключване от платформата може да бъде невъзможно, затова е важно да сменим подхода и да се опитаме да я разберем по-добре и причината детето да прекарва времето си в нея. 

Термини в Tik Tok

Разбирането на езика в платформата може да ни помогне да проведем по-задълбочени разговори с детето относно социалната мрежа. Ето защо ви представяме най-често срещаните термини в TikTok, с които може да се сблъскате:

 • “For You” feed: тази секция е подбрана така, че да отговаря на интересите и поведението на всеки потребител. Докато децата взаимодействат с платформата – гледат видеоклипове, търсят ключови думи и проучват нови хаштагове – алгоритъмът имитира техните предпочитания и предлага персонализирано съдържание във “For You”.
 • “Following” feed: Точно както звучи, тази секция показва акаунтите в Tik Tok, които следват детето. Добре е да се уверим, че този списък съдържа само приятели или хора, които детето ни познава.
 • “Discover” page: Това е мястото, където децата намират ново и вълнуващо съдържание. В този раздел се събират актуални хаштагове, видеоклипове, създатели и спонсорирано съдържание.
 • Tik Tok Live: Подобно на други приложения, Tik Tok позволява на потребителите да взаимодействат в реално време. Създателите използват тази функция, за да общуват със своите последователи. Марките могат да използват Live за продажби или раздаване на подаръци. Функцията Live е достъпна само за потребители на възраст над 18 години.
 • Reactions: С тази функция подрастващите записват свои собствени видеоклипове, в които гледат видеоклип на друг човек. Идеята е да покажат спонтанните си реакции на видеоклипа – независимо дали става дума за изненада, смях или шок.

Знаете ли за функцията Family Pairing?

Family Pairing в Tik Tok ни позволява да свържем своите акаунти в Tik Tok с тези на децата си. След това можем да преглеждаме и активираме множество настройки за контрол на съдържанието и поверителността, включително:

 • Времеви ограничения за деня (daily screen time);
 • Премахване на неподходящо съдържание в профила на детето (restricted mode);
 • Ограничаването на търсенето на хаштагове и видеклипове с нецензурно съдържание от страна на детето (search);
 • Изключване на възможностите за получаване на лични съобщения от потребители извън приятелите (DMs);
 • Превключване на профила от public в private. Tака всеки, който иска да последва детето, трябва да получи изрично одобрение и само одобрените ще могат да виждат и харесват видеоклиповете*.

*За потребители под 16 години, профилите са автоматично private. 

Насърчаваме тази функция да се използва със знанието на тийнейджъра, както и разговор за неговата необходимост. Важно е детето да разбира, че този тип приложения имат пристрастяващ дизайн и е важно ние да се научим да си поставяме здравословни граници. Използването на функции като Family Pairing няма нищо общо с доверието ни към тийнейджъра, а е с цел да подпомогне поставянето на граници. 

Да му помогнем да се чувства част от общност

Способността на Tik Tok да осигурява незабавно удовлетворение и да създава чувство на принадлежност сред децата също го прави пристрастяващ. Там децата общуват значително по-лесно, често пъти намират хора, с които споделят най-личните си проблеми, без дори да са ги срещали на живо. Освен това печелят последователи, харесвания и коментари на своите видеоклипове, което създава усещане за постижение и приемане и впоследствие засилва пристрастяването.

Виж също: Body shaming? Какво е и как да говорим с детето за него?

Да потърсим каква нужда се опитва да посрещне през платформата

Освен да поставим граници, също толкова важно е да говорим с детето относно причините да прекарва твърде много време в Tik Tok. По този начин ще работим за отстраняването на корена на проблема, вместо да лекуваме единствено симптомите. 

 • Възможно е, когато е вкъщи, да му е просто скучно. В тези случаи можем заедно да направим списък с интересни и забавни за него занимания в реалния живот, да го учим да съставя план за деня и да се опитаме да му подсигурим средата и ресурсите, от които се нуждае, за да го изпълни. Още по-добре би било ако и ние по някакъв начин участваме в активността заедно с детето. 
 • Ако пък отваря TikTok, за да отлага задълженията си, можем да направим процесът по вършене на задължения по-забавен. Една много полезна стратегия е да направим табло или да купим бяла дъска, на която да бъдат разграфени задълженията на всеки вкъщи. Така, когато някой си свърши задачата, може да отиде и да отбележи, а защо не и да получи малка поощрителна награда. Добър вариант за деца, които много обичат да отлагат, е да направим всяко задължения разделено на по-малки графи от по 10 мин. 

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в InstagramFacebook, YouTube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *