“Той дойде на себе си”

Днес искам да ви споделя една история от книгата на д-р Виктория Дънкли “Рестарт на детския ум”. 

В нея авторката споделя разговора си с изключително притеснена майка, чиито 8 годишен син е диагностициран с множество проблеми. През последната година той ставал все по-депресиран и раздразнителен. Ежедневно получавал нервни сривове от незначителни случки. Започнал да се изолира от приятелите си, оставайки сам с мобилния си телефон. Учителите му споделяли открито раздразнение от неговата разсеяност, липса на организация и отчайващите му оценки. 

През последните 6 месеца момчето било прегледано и лекувано от двама детски психиатри и трима психотерапевти. Първоначално му е била поставена диагноза синдром на дефицит на вниманието, после аутизъм и накрая биполярно разстройство. Минал четири курса на медикаментозно лечение, но според майка му след всеки от тях се влошавал. 

Д-р Дънкли я изслушала внимателно и й разказала за влиянието на технологиите върху мозъка и нервната система на подрастващите. След това й направила предложение да подложи момчето на “електронен пост” за три седмици. Никакви устройства, никакви видео игри, никакви екрани изобщо.

В хода на разговора майката си спомнила, че проблемите са започнали малко след като момчето е получило първия си телефон от “умните” модели. Погълната от отчаяние, тя се съгласила да опита и подложила детето на електронен пост. 

Четири седмици по-късно майката споделила, че детето е много по-добре, а шест месеца по-късно терапевтите спрели всички лекарства на детето. Оценките в училище му се повишили и той започнал отново да излиза навън с приятели. 

“Той дойде на себе си” казала гордо майка му. 

Осъзнавам, че темата е доста болезнена и че в предвид на онлайн обучението последната година е невъзможно едно 8 годишно дете да бъде напълно изолирано от екраните. 

Но все пак е наша отговорност да държим употребата им в здравословна мярка. И най-малкото, което можем да направим, е екранното време да бъде предварително планирано от родителя, позволявайки на детето да балансира с достатъчно време за почивка и офлайн занимания. 

А тук може да откриете още вдъхновяващи разкази на родители, взели решение да ограничат екранното време на децата си.

***

Повече за кампанията #вечербезекрани можеш да научиш тук.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *