Влияе ли телевизорът на заден фон на детската игра?

Темата за фоновия телевизор е болезнена, защото много често именно ние възрастните имаме нужда от нея. Ние родителите сме и тези, които имаме нужда от почивка и копнеем за повече епизоди на самостоятелно играещи деца.

Възможно ли е обаче фоновата телевизия да има неблагоприятен ефект върху малките деца, дори те да не се заглеждат за дълго във включения екран? 

Едно изследване тества хипотезата, че фоновата телевизия има негативно влияние върху поведението на малки деца. По време на експеримента, петдесет деца между 12 и 36 месеца играят с различни играчки в продължение на 1 час. През първите 30 минути на заден фон е пуснат телевизор с предаване, предназначено за възрастни. През втората половина на времето, екранът е изключен. 

Децата поглеждали телевизора само за няколко секунди и по-рядко от веднъж в минута. Въпреки това специалистите наблюдават значителен спад в продължителността на  игра с отделните играчки, както и фокусираното внимание по време на игра. Резултатите показват, че фоновата телевизия нарушава играта на по-малките деца, дори когато те не обръщат явно внимание на предаването. 

Бебетата не могат да правят няколко неща едновременно. Телевизорът на заден фон е разсейващ фактор и може да афектира умението на детето да учи, да се социализира и да играе. 

Та, споделяме ви всичко това като идея за експеримент 🙂 Ако детето се заиграва рядко и за малко и у дома често е пуснат телевизорът, може да опитате и да видите какво ще се случи без него. В рамките на няколко дни наблюдавайте и си записвайте какво се променя, а след това се свържете с нас, за да ни споделите 😛 

За насърчение, оставяме ви и истории на родители, които вече са направили промяна и са установили колко по-забавно и приятно може да бъде отглеждането на “офлайн” деца.

Бъдете здрави, усмихнати и свободни да общувате повече!

Линк към изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *