Кой е най-безопасният начин да въведем екранно време?

Наскоро си комуникирах с една дама тук, която ме попита по какъв начин е добре да се въведе екранното време на малките деца.

Последната година чета усилено информация по темата и тук съм събрала някои основни моменти.

🔰 Може да запазите този пост, за да не го изгубите, когато ви потрябва.

✅ Въпреки че Световната здравна организация позволява въвеждането на екранно време след 18 месеца, много специалисти насърчават родителите да изчакат, докато детето навърши поне 3 години. Изключение може да бъде видео разговор с далечни роднини.

✅ Ако решите детето ви да гледа телевизия, нека това се случва в първата част от деня, в активното бодърстване, не когато детето се готви за сън или заспива.

✅ Започнете с кратки филмчета, съобразени с възрастта и увеличавайте времето постепенно. За деца между 3 и 5 години максимумът е 1 час на ден.

✅ Добра идея е да предлагате на детето съдържание, което познавате. По този начин ще го предпазите от неподходящи за възрастта му или моралните ценности на семейството предавания.

✅ Има изследване, което показва, че деца под 2 ½ години не могат да научат нищо от екраните, освен ако не присъства до тях възрастен, с който да комуникират какво виждат на устройството. Затова бъдете до малките и разговаряйте.

✅ Статичен екран на безопасно разстояние е по-добър вариант, отколкото телефон в ръката на дете.

✅ Когато решите да предложите устройство, планирайте предварително какво и кога ще се гледа. Избягвайте да предлагате екран като решение на проблем или награда.

✅ Учете детето на самоконтрол – да изключва екрана, а не да му бъде отнет насила. Преди известно време бях споделила как @1minmama процедира по въпроса. Постът е със заглавието “Можем ли да научим детето само да изключва екрана?” и мога да ви го изпратя, ако не го намирате във фийда 🙂

✅ Важно е да има ясни поставени граници за времето пред устройството.

✅ Екраните влияят пряко и силно върху нервната система. Гледането на филмчета преди сън нарушава неговото качество.

✅ И винаги актуалното – бъдете добър пример за подражание като обмисляте кога и по какъв начин е добре да използвате екраните пред децата.

***

Тук можеш да откриеш вдъхновяващи разкази на родители, взели решение да ограничат екранното време на децата си.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

1 Reply to “Кой е най-безопасният начин да въведем екранно време?”

  1. Здравейте,
    Много се радвам, че открих страницата ви. Имам бебе на 3 месеца и половина и отсега мисля как да подпомогна развитието му. Бих искала да огранича екранното му време максимално, но ние живеем много далеч от бабите и дядовците. Мога да общувам с тях редовно само чрез видеовръзка, за да виждат внука си. Можете ли да ми препоръчате как да подходя? Мислех да се чувам често с тях, но за малко.

    Поздрави,
    Лина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *