Знаем ли правата си за съгласяване и отказ от заснемане на детето ни в учебните заведения?

В разгара на родителските срещи на яслените, градинските и училищните групи и класове, бихме искали да поговорим за нашето отношение и правата ни при публикуването на снимки и видеа на децата ни от персонала на учебните заведения. 

Задължение на учебното заведение е, да предостави на родителите Декларация за информирано съгласие за заснемане и публикуване на децата, ако смята да извършва такава дейност. Всеки родител може да се съгласи, да откаже или дори да се съгласи частично с тази декларация. 

Ето няколко практични съвети:

  • В някои учебни заведения създават и т. нар. „затворени“ родителски групи в социалните мрежи. Ако сте съгласни децата ви да бъдат публикувани само в такъв тип групи, а не е записано в декларацията, говорете с ръководството да се направи поправка в документа.
  • Добра практика е в декларацията да фигурира пълен списък от предвидените предназначения на материалите и пълен списък от начините на разпространение (онлайн, хартиен носител, репортаж). Например, кадрите да се публикуват само в официалната група на детската градина и официалния им сайт. Кадрите ще бъдат заснемани само по време на тържества и спортни прояви на децата.
  • Избягвайте да подписвате универсални текстове, които предоставят твърде много възможности на ръководството на градината, например: 

“Съгласявам се изображенията, изпълненията, съответно изработените фотографски произведения и аудио-визуални произведения, съдържащи изображения на детето да бъдат използвани от детската градина по собствена негова преценка, по всякакъв начин, предвиден в ЗАПСП, включително да бъдат предоставяни на трети лица за отпечатване, излъчване и разпространение във всякакви медии и комуникационни канали, за всякакви некомерсиални или търговски цели, посредством всякакви носители и/или материали при съблюдаване личното достойнство на Детето и на мен.”

  • Във всеки един момент имате право да оттеглите съгласието си за заснемане на децата ви частично или изцяло с молба в свободен текст до ръководството на учебното заведение. Имайте предвид, че това не задължава учебното заведение да свали от страницата си и социалните мрежи материали на децата ви със задна дата.

Очаквайте в следващите епизоди на рубриката „Деца пред обектива“ да включим в разговора и допълнителните занимания и спортове и заснемането на децата ни с цел реклама.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

***

Цялата рубрика ДЕЦА ПРЕД ОБЕКТИВА може да видите тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *