В следващите редове ще намерите малки стъпки, които ще ви помогнат да направите по-леко промяната.

 

1. Добре е да планирате денят, в който ще започнете промяната. Изберете близка възможна дата, защото няма такова нещо като “идеално време” 🙂

Ако планирате изцяло премахване на екраните, а не редуцирането на времето пред тях, е добра идея да имате определен краен срок. Това може да е докато детето стане на поне 3 години или “почивка” в рамките на няколко седмици/месеца 🙂 Това би помогнало и на вас да устоите в решението си. Не споделяйте този срок с детето на този етап, защото е възможно и вие да го промените в последствие. 

*Може да отбележите датата на календар.

 

  1. Добре е да планирате и подготвите заместващи на екраните средства. Това са всички неща, които знаете, че детето обича или е обичало да прави преди екраните (пъзели, настолни игри, материали за рисуване, конструктори и т.н.).
  2. Върнете се за момент към списъците от стъпка 1. Как отговорихте на въпроса „Какво ще загубя като махна екраните?“. За да успеете да намалите/премахнете екранното време, ще е необходимо да потърсите решение на причините, които ви подтикват към предлагането им. Работим по полезен Помощник за това, а докато стане готов, тези материали могат да ви бъдат полезни (линк към категорията Как да отгледаме офлайн деца).
  3. Можете да изпробвате метода на ротация на играчките, който е и най-изгодният и екосъобразен вариант за поддържане интереса на детето.
  4. Ако изпитваме необходимост децата да се заиграват по-дълго сами, разпознаването на игровите му схеми би могло да ни помогне за това.
  5. В началото може да ви бъде полезен календар с активности 🙂 Добре е да включите по една подготвена идея на ден, свободно време, време с приятели и по възможност – природа.

 

*Календарът или списъкът с активности може да ви послужи и за да покажете на по-големите деца (3+ години), че спирането на екранното време не е наказание. Покажете му, че вие ще участвате активно във всичко. Календарът би помогнал и на вас да се включвате по-активно в свободното време на детето. Когато включвате приятели, не забравяйте да предопредите и техните родители, че търсите офлайн време. 

*По-сериозна подготовка на занимания ще ви бъде необходима само първите дни, седмици, а при по-малките деца може и да не се наложи изобщо. 

7. За да бъде по-лесна промяната и за вас, опитайте се да включите повече време навън, приятелски деца/семейства, събития и занимания, за които знаете, че детето обича да прави и би очаквало с нетърпение. Ако има мечти и желания, за които знаете (например да язди кон) и могат да бъдат осъществени, ги включете в плана.

8. Добра идея е да планирате ежеседмична среща родител-дете, в която да правите нещо заедно и да показвате на детето, че е специално. Време, в което и вашите телефони са изключени и вниманието ви е изцяло върху децата. Моменти, които детето би помнило цял живот 🙂 

 

Още полезни линкове:

  • Разговор с Цвети Христанова за самостоятелната игра и позитивното родителство