• Участието ни в заниманията ще покажат на детето, че не го наказваме с премахването на екранното време. 
  • Децата имат нужда от време с нас и ако ние сме претрупани с работа и изнервени, ще ни е доста трудно да минем през процеса. Определяне на време за децата, когато работата е на заден план. Първите дни на отучването може би ще е много необходимо внимание. Напомни за ролята на семейните вечери, спокойно родители, спокойни деца… ако се опитваме да отмятаме работа с децата, нормално е те да се превърнат в дразнител и пречка. 
  • Зад търсенето на екрана от детето, може да стои нуждата от нашето внимание. Детето има нужда от нашата помощ. Да устоим на мрънкането, желанието да се върнем към лесното, 
  • Рецепта за всеки казус, който може да изникне (с линкове) 
  • Ако детето е 3+ години, можете да го попитате дали според него вие самите прекарвате твърде много време пред екрана и как се чувства то от това.
    • Историята как Яни на 2г ми каза, че иска да си оставя телефона, за 
    • да играем. 
  • Една от най-често срещаните причини за прекомерно екранно време е неясните граници 🙂 Детето се пазари/тръшка/плаче и мама и/или тате (нали си обичаме децата) все поддаваме в един момент 🙂 Така че, това е първата стъпка 🙂 Ако искате детенцето да има екранно време, но в някакви граници, седнете, напишете на един лист какви ще са тези граници (изцяло семейно решение). За 5 годишно дете лимита е час на ден.
  • Ако екранът го няма в полезрението, по-лесно ще забравят. Но не трябва да стават свидетели на изнасянето 🙂

Седнете заедно с детенцето, когато ВСИЧКИ сте спокойни, и му споделете притесненията си, че екранното време не се отразява добре на съня и настроението му (без да изпадате в подробности), и споделете кога и как ще се гледа екран. Опитайте се да се придържате към позитивното, а не забрани 🙂 И бъдете твърди в решението си 🙂

Нарисувайте заедно плакат, на който посочето кога и колко ще се гледа 🙂

Споделете на детето, че през новото свободно време ще правите неща заедно – много е важно то да знае, че не го наказвате, а напротив – искате да имате повече качествено време заедно и повече ползи за развитието му. Най-лесно е, ако и вие ограничите екранното си време през това време 🙂

5 години е прекрасна възраст детето да бъде включено в грижите на по-малкото дете 🙂 По този начин няма да се чувства игнорирано и изолирано поради бебето.

Не знам дали имате у дома часовник със стрелки, но са идеално помощно решение за край на екранното време. Ако решите детето да гледа 30 минути, посочете му до къде ще стигне голямата стрелка, когато дойде моментът за изключване. 5 минути преди края му напомнете. 3 минути преди края отново и на последната минута му кажете, че е време да се изключи екранът.