Хоумскулинг – дневник на заниманията ни

В тази страница съвсем спонтанно реших да събирам историята на заниманията ни по седмици. Лятото на 2022г започнах, когато Изабела беше на 3 години, а Себастиян – на 5.

Юли 2022 година – децата ходят на градина до обяд, освен в дните, когато сме на село. Имаме една библейска история на седмица, поне едно творческо занимание, песничка, започвам да ги уча на английски и по-внимателно изучаване на емоциите 🙂 Правим и експерименти със звуците, водени от една книжка.

Седмица 1 – Библейска тема за Сътворението. Имаме хубава книжка по темата, затова я прочетохме, вместо да разказвам. Направихме мини книжки (принтирахме, оцветихме, изрязахме, прегънахме), пяхме с китарата (повече аз) Кой направил е цветята.

Седмица 2 – Библейската история ни беше за Грехопадението. Първо направихме творчеството:

  • Оцветихме макарони с дупка, нанизахме ги на канап и добавихме глава на образувалите се змии. Направихме дървета от торфени саксийки за стебло, корона от картон и плодчета от тишу хартия.
  • Заедно с една от змиите, дърветата, кукла и други насаждения направих театър с библейската история.
  • Направихме си първите карти с 8 емоции на английски. Започнахме да ги учим с гримаси, картите са подготвителни за по-нататъшни занимания и за да има някаква подреденост. Ta, децата се забавляваха да им показвам физиономии и да назовавам емоцията на английски и български. Правя го няколко пъти през деня.
  • Направихме звуков експеримент – подскачащ барабан. Тръба с опънат балон отгоре и отдолу. После я изправяме, слагаме зрънце ориз върху горния балон. Когато потропваме по този отдолу, оризът подскача. Звукът е вибрация (вълна), която се предава по въздуха, стига до горния балон и затова ориза подскача 🙂