Как да бъдем “Офлайн” с дете пред лекарския кабинет?

Приятели, това е тема, която вълнува всички ни 🙂 Надяваме се тези идеи да ви бъдат полезни и ще се радваме да споделите вашия личен опит в коментарите 🙂 

Автор на този материал е @radost_joy.
Благодарим за споделените опит и време за нашата, вярвам обща, кауза.

Запазете статията и/или я споделете с приятел 🙂 

“Със сигурност чакането пред лекарския кабинет не е приятно както за родителите, така и за децата. Ние като зрели хора прибягваме до разсейването с телефони, какво остава за децата ни. Но с подходящия набор от предварително подготвени активности, използването на телефон за да минава по-бързо времето пред лекарския кабинет може да бъде ако не елиминирано, то поне минимизирано. Разбира се, активностите варират според възрастта на детето и почти всеки от предложените варианти може да бъде адаптиран спрямо възрастта на Вашето дете.

 1. Игра на доктор, преглеждащ възрастния.

За целта не е необходимо да разполагате със скъпи докторски комплекти, нужно ви е само въображение. Като по този начин подготвяте и самото дете за предстоящия преглед при истинския доктор. Ако все пак разполагате с комплект играчки може да ги вземете предвидливо със себе си. А това са най-често използваните от мен подръчни материали:

 • Спринцовка
 • Стетоскоп от апрат за кръвно
 • Празно шише от капки за нос
 • Лепенки
 1. Четене и оцветяване на книжки/ стикери.

Почти винаги разполагам с любима книжка на детето и няколко флумастера в чантата си, а при посещение при лекар ги взимам задължително.

 1. Любимата играчка на детето.

Дори и само да си я държи, действа успокояващо.

 1. Завързване на разговор с останалите малки пациенти пред кабинета.

Така детето не просто се учи да се социализира, а и времето в чакане пред кабинета минава една идея по-неусетно. И тук съвсем не е нужно детето да говори идеално. Когато се заговорите с друг родител или дете, вашето слуша и шансът да пожелае да се включи, дали с просто с показване на играчката си или със споделяне на моливите си, е голям. 

 1. Ако все пак детето ви е неспокойно пред кабинета, винаги можете да помолите някой да пази реда ви, докато Вие и детето чакате навън, където може просто да стоите на въздух или да събирате листа, играете с топка или всякаква друга игра, каквато терена позволява.
 1. Игра на броене. 

Играта няма сложни правила и буквално може да използвате всичко, което ви видят очите.

Например: Колко обувки виждаме? И нека броенето започне.

 1. Търсене на цвят. 

Тази игра много прилича на предходната. Единия задава цвета, а другия търси с поглед къде може да го открие.

 1. С по-голямо дете може да използвате времето пред кабинета за написване на домашното, разяснения по някой урок или просто в споделяне на преживяното през деня.”

Други идеи за справяне в напечени ситуации можете да откриете в Категория “SOS игри” в нашия сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *