Игрите, с които учим професии

Превръщам се в голям фен на картите на Carrot. Интересни, забавни, красиви. В тази статия съм събрала всички игри, които играем с карти Професии. Себастиян скоро прави три години и това му е съвсем нова материя, затова започвам да ги въвеждам съвсем бавно, по една-две нови при всяка игра.

Превозни средства

За да привлека вниманието на малкия към Професиите и да започнем да се запознаваме с тях една по една, измислих игра с любимите му колички.
Показвам му карта с професия, за която искам да говорим, и избираме подходящо возило. За някои карти имахме точно определени возила (пожарникар, военен), за други избирахме както ни дойде. В хода на играта обяснявам каква е професията и кой познаваме, който се занимава с това.

Работно място

След това ми хрумна игра, в която ни се пада на случаен (или не толкова) принцип някоя карта и трябва да намерим вкъщи неща, които съответстват на професията. 

Ако е Програмист, посочваме компютъра и мишката, бюрото и стола.
Ако е готвач, отиваме в кухнята и започваме да изреждаме различни уреди.
Ако е учител, отиваме при секцията с книги, тетрадки, химикали.

За по-големи деца може да направите обратната игра. Показвате разни предмети и те трябва да изброят професиите, които свързват с тях. 

Инциденти

Вдигаме нивото и започваме да конкретизираме. Играта на инциденти може да включва всичко – огромно дърво пада върху човек, влак излязъл от релси, пожар, на някой шофьор му прилошава и има нужда от лекар. 
Яни обича коли, затова първото нещо беше катастрофа. Избираме картите, които изобразяват от какви хора имаме нужда и кой с какво помага. Защо се вика полиция, защо се вика пожарна, лекаря идва заедно с линейната, а медицинската сестра се грижи за ранения в болницата. 

Родословно дърво

Учейки професиите, няма как да подминем родословното дърво. В началото използваме съвсем опростена версия, включваща мама, тате, баби и дядовци, а когато детето е готово, добавяме всички останали. 
*За по-големи деца може да вземете интервю от всеки роднина, в което да разпитате за интересните моменти на всяка една професия. 

Бизнеси

Тази игра е подходяща за деца, които вече познават повече професии и цели да се обсъдят различни бизнеси, които могат да се развият в комбинация с различни хора. 
Ролята на родителя е да подготви различни комбинации от карти, с които ще се гради бизнес, като всяка една се обозначава с някакъв цвят. За целта може да се използват цветни кламери. 
След това детето трябва да намери всички карти от даден цвят. Може да бъде например чрез игра на топло-студено, като се направи „море“ от карти или каквото ви хрумне. 
Последната стъпка е разговор и ролева игра с вече събраните карти 🙂 започва се бизнеса и се обсъжда кой каква роля има в него 🙂 
В началото може да използвате само един цвят, за да обсъдите една идея, а в последствие повече. 
За по-големи деца може да използвате повече цветове за повече бизнеси или да оставите детето да избере карти на случаен принцип и да мисли какво може да се направи с дадената комбинация. 
Ако са повече на брой деца, може всяко да има своя професия и роля в бизнеса. 

Примерни комбинации:
– Бар с жива музика и скечове (барман, актьор, музикант, певец, охрана) 

– IT компания (графичен дизайнер, програмист, счетоводител) 

– Сладкарница (сладкар, касиер, сервитьор) 

– Къща за гости (рецепционист, хигиенист, готвач, градинар) 

Лекарска помощ

Подготвяме една основна професия, която искаме да въведем, някоя от медицинските карти и още няколко, които искаме да припомним. 
Основната професия се поставя отделно с лице нагоре, тя е нашият „болен“, а всички други с лицето надолу. 
Целта на играта е да намерим медицинското лице, с което да излекуваме болния, като отваряме една по една картите, обсъждаме какво има на нея и, ако не е търсената, връщаме както е била. Ние го правим един срещу друг, но може да бъде и отборна работа за по-малките деца. Така се учим на изчакване на реда, както и развиваме паметта, все пак никой не иска да отваря една и съща карта. Който излекува болния, печели. 

Ако са ти харесали игрите, пиши ми. Ако имаш по-добри предложения, пак ми кажи. Всяка обратна връзка ми е толкова необходима и ми помага да се развивам и да бъда по-полезна за теб.

Последвай ме в Instagram, Facebook или Youtube, където се стремя да споделям интересни неща за родители. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *