Най-доброто, което можеш да направиш за децата си – вечеряй с тях

Като родители ще допуснем много грешки – това е неизбежно. Затова ми се иска отново да си припомним, че има нещо, което можем да правим регулятно, и в същото време да има силен позитивен ефект върху децата и връзката ни с тях. Да, говоря именно за регулярните семейни вечери #ВЕЧЕРБЕЗЕКРАНИ. В следващите редове ще намерите научните ползи от тях, събрани и описани от доктор Анн Фишел, семеен терапевт. 

Храна за мозъка 

Изследвания показват, че за малките деца разговорите по време на вечеря увеличават речниковия запас дори повече от четенето на глас. Преброени са редките думи (тези, които не се намират в списъка с 3000 най-често използвани думи), които семейството използва по време на вечерните разговори. Малките научили 1000 редки думи на масата за хранене, в сравнение със само 143 от родители, които четат на глас. Деца, които имат по-голям речников запас, се научават да четат по-рано и по-лесно. 

По-големите деца също извличат интелектуални ползи от този тип общуване. За учениците регулярното хранене допринася за по-добър успех, отколкото времето в училище, писане на домашни, спорт или творчество. 

Други изследвания потвърждават връзката между честотата на семейните хранения и академичното представяне на тийнейджърите. Юноши, които се хранят със семейството си поне 5 пъти в седмицата, е два пъти по-вероятно да имат отличен успех в училище в сравнение с тези, които вечерят семейно по-малко от два пъти за седем дни. 

Действа добре на тялото 

Деца, които се хранят регулярно със семейството си, консумират повече плодове, зеленчуци, витамини и макронутриенти, както и по-малко пържено и вредни напитки. Хранитените ползи от семейните вечери продължават, дори когато децата пораснат: като възрастни те покават по-малка предразположеност към наднормено тегло и е по-вероятно да се хранят здравословно, когато излязат от семейството.  

Изследвания намират връзка между регулярните семейни вечери и намаляването на симптомите на някои заболявания, като например астма. Ползата може да се дължи на два възможни странични продукта от споделеното семейно хранене: по-ниска тревожност и възможността да се следи редовния прием на лекарства.

Виж също: Защо храненето на малкото дете пред екран е проблем?

Всички тези ползи не идват просто поради здравословната храна на масата. Атмосферата е важна. За да възпитат здравословни навици в децата, е необходимо родителите да бъдат топли и ангажирани, а не контролиращи и ограничаващи. 

Тези ползи обаче са под въпрос, ако телевизорът е включен. В едно изследване деца от американска детска градина, които гледат телевизор по време на вечеря, били по-предразположени към наднормено тегло още в трети клас. 

Храна за душата

В допълнение, не малко проучвания намират връзка между регулярните семейни хранения и намаляне на ред високорискови прояви в тийнейджърството: пушене, препиване с алкохол, използване на наркотични вещества, насилие, проблеми в училище, хранителни разстройства и сексуална активност. В една изследване с повече от 5000 тийнейджъра учените намират връзка между регулярните семейни вечери и по-ниски нива на депресия и мисли за самоубийство. В друго скорошно проуване, деца, които са били жертви на кибертормоз се възстановяват по-лесно, ако се хранят редовно със семействата си. 

Семейните вечери се явяват по-силно възпиращо средство срещу високорискови прояви в тийнейджърството отколкото ходенето на църква или получаването на добри оценки. 

Намерена е връзка между регулярните семейни хранения и добро поведение, а не просто липсата на лоши. В изследване от Нова Зеландия голямата честота на семейни хранения е силно асоциирана с позитивното настроение на юношите. Също така изследвания показват, че тийнейджъри, които се хранят редовно със семействата си, гледат по-позитивно към бъдещето, сравнение с тези, които не се хранят с родителите си. 

Какво му е толкова магичното на храненето?

За повечето семейства вечерята е най-надеждният начин да се свържем и да разберем какво се случва с всеки от нас. В едно проучване, американски тийнейджъри са попитани кога е най-вероятно да разговарят с родителите си: времето за вечеря е най-посочваният отговор. Деца, които се хранят със семейството, изпитват по-малко стрес и имат по-добра връзка с тях. Това свързване е като предпазния колан в пътуването през детството и тийнейджърството. 

Разбира се, истинската сила на храненията идва от междуличностните взаимоотношения. Ако стоим в мълчание, крещим един на друг и се караме на децата, няма да получим всички тези позитивни ползи. Споделянето на печено пиле няма да трансформира по магически начин взаимоотношенията между родител и дете. Но семейната #вечербезекрани е може би единственото време от деня, в което можем да споделим позитивни моменти – добре приготвена храна, шега или история. Именно тези малки моменти могат да бъдат движещата сила към създаване на силни взаимоотношения и далеч от масата. 

Превод от https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2015/01/12/the-most-important-thing-you-can-do-with-your-kids-eat-dinner-with-them

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram или Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *