Защо храненето на малкото дете пред екран е проблем?

И какво можем да направим по въпроса

ИЗМЕСТВА СЕ ФОКУСЪТ НА ВНИМАНИЕТО

Храненето става второстепенен процес и много често детето не разбира какво и колко е изяло. По този начин детето си набавя определени калории, които трябва да приеме за деня, но така не се изграждат добри хранителни навици и хармонична връзка с храната. Храненето трябва да бъде съзнателен процес.

ЗАБАВЯ СЕ МЕТАБОЛИЗМА (АСИМИЛАЦИЯТА НА ХРАНАТА)

Често в следствие от забавения метаболизъм започва запек при децата. Това води до допълнителен проблем, че когато не може да се изходи, детето не иска да приема храна, защото коремчето го боли.

ЗАГУБА НА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СЕМЕЙНО ОБЩУВАНЕ

Ние не се храним само, за да се нахраним, а и за да общуваме помежду си. По време на хранене пред екран детето приоритизира смяната на картинките и всичко останало остава на заден план.

ЗАБАВЯТ СЕ ПРОЦЕСИТЕ НА УЧЕНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНО ХРАНЕНЕ

Когато се храним на масата заедно, без екрани, детето има възможност да види как ние възрастните боравим с различните прибори – как загребваме с лъжицата, кои храни боцкаме с вилицата, как пием от чашата. Децата се учат от примера, който дават родителите.

Източник: Детски психолог и хранителен терапевт Валерия Рачева

Гледайте видеото, в което специалистът предлага практични решения за отучване на малките деца от този вреден навик:

***

Тук можете да откриете вдъхновяващи разкази на родители, взели решение да ограничат екранното време на децата си.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *