Случаят на Алисън Айрънс

Алисън Айрънс е майка, живееща в САЩ. Създава youtube канал през далечната 2011, в който споделя видеа свързани с майчинството, поддържането на дома и  ежедневието с децата си.

На 3 Март 2016 Алисън изтрива цялото съдържание на канала си след шокиращи открития, които прави благодарение на аналитичните възможности на платформата. Тя забелязва, че някои нейни видеа се радват на непропорционално голям интерес. Правят й впечатление видеата свързани с употребата на многократни пелени и видеата, на които децата играят около басейна. Поглеждайки информацията за демографията на зрителите на канала й, тя забелязва, че точно тези най-гледани видеа са с над 40% мъжка аудитория, което е изключително нетипично за канал със семейно съдържание.

След като продължава да дълбае в темата, открива, че линкове към нейни видеа са публикувани в множество педофилски сайтове. Тя изключва опцията embedding на платформата, което прави невъзможно копирането на youtube линк в сайт външен за платформата, а също и невъзможно добавяне на нейни видеа към youtube playlist-и на непознати потребители. С тези предприети мерки, мъжката аудитория спада на под 17%.

След шокиращите си открития, майката решава да спре да публикува дигитално съдържание на децата си в канала, а също и да изтрие всички съществуващи видеа с участието на децата си. 

Редица други youtube канали следват нейния пример, като някои родители изтъкват именно рисковете от недоброжелатели, а други родители са притеснени за етичната страна на споделято и влиянието на дигиталната идентичност върху психиката на децата си. 

Повечето от нас нямат хиляди последователи, но с тази история искаме да ви напомним и поканим да подбирате разумно информацията, която споделяте за децата си, както и да премислите и настроите профилите си според това до кого реално искате да достигне съдържанието 🙂 

Информация и полезни съвети очаквайте в рубриката “Деца пред обектива” 🙂 

Източници:

https://www.newstatesman.com/science-tech/2016/04/why-youtube-mums-are-taking-their-kids-offline

https://nationalpost.com/news/canada/photos-shared-on-pedophile-sites-taken-from-parents-social-media-accounts

Още по темата: https://offlinekids.bg/category/pred-obektiva/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *