Кога детските песнички на заден фон са полезни?

✅ Тиха фонова музика може да действа успокояващо за кърмачетата, особено по време на сън. 

⛔️ Твърде динамична и силна фонова музика може да ги превъзбуди. 

✅ Когато детето има нужда да се фокусира, тиха инструментална музика (без текст) е по-добрият вариант – изследване показва, че може да подобри концентрацията и когнитивното представяне на децата.

⛔️ Музика с текст може да разсейва, особено когато текстът резонира дълбоко в слушателя и той/тя знае наизуст всяка дума. 

✅ Детски песнички като заден фон е по-добре да се използват в моменти, в които НЕ изискват концентрация – например по време на път, движение и т.н. Насърчаваме да се пускат детски песни, за да се слушат детски песни 🙂 

✅ Музиката може да се използва, за да помогне на децата да се успокоят, когато са свръх стимулирани или хиперактивни. Фоновата музика може да бъде полезна за деца с ADHA, ученици със специални образователни потребности и емоционални и поведенчески затруднения, подобрявайки концентрацията, координацията, поведението, способността за учене и понижавайки хиперактивността. 

✅ В Интернет се споменава изследване, което открива, че деца, които слушали по 20 минути на ден класическа музика, имат подобрено говорно развитие, по-силна памет и по-добра организация на мозъка, както и по-високо IQ, когато пораснат. За съжаление не успяхме да намерим изследването онлайн.

✅ Музиката може да подобри настроението и удовлетворението от изпълнението на дадена задача 🙂 

🔰 Можем да експериментираме с различни стилове и наблюдаваме как се отразяват на детето.

💡 Интересна идея, на която попаднах, е вместо да напишем сутрешната/вечерната рутина на стената, да направим кратък плейлист за всяка стъпка (измиване зъбките, лицето, обличане и т.н.) като всяка песен отговаря за дадена задача. Детето знае, че има определено време да я свърши, и му помага да не се разсейва, докато не я приключи. Ще се тества! 

Източници: 

Инструментална музика и когнитивните умения – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29316872/ 

Деца с ADHD – https://www.additudemag.com/music-therapy-for-adhd-how-rhythm-builds-focus/ 

Ефектът “Моцарт” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1281386/ 

Влиянието на фоновия шум върху развитието на децата: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784839/ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *