Деца, които лягат рано – нашият опит със съня

Тъмнина. Петела не е пропял, луната си вилнее свободно, а една майка крои планове да се изниже от леглото, за да има свободно време преди да се събудят децата. Да шава много не смее, за резки движения е изключено, а вместо това приплъзва като влечуго тяло по леглото и пропълзява безшумно до вратата. Отваря я, а после затваря. Дори нинджите не са толкова невидими. Но тъкмо, когато помирише свободата, чува от другата страна някой се изправя и шепот разцепва мрака: „М-А-М-О-О-О“. 

В следващите редове ще прочетеш част от историята на борбата със съня в нашето семейство. 

***

Ако в майчинството съм имала проблясъци на депресия, то повярвай ми, винаги е било в моменти на приспиване. И в такива, в които някой ми е казвал, че детето му спи по четири часа следобед, докато моите едва задържам и час в легнало положение. Съответно и събуждането им е мигновено – още преди отварянето на очите са на два крака, в тежка битка срещу умората и жаждата за сън. Борбата е безмилостна. Никакво излежване, никакъв шанс да приспя отново. 

Много ми се иска да споделя някоя велика тайна, която да ти помогне да превърнеш приспиването от нещо трудно в най-приказния момент от деня, но уви, не мисля, че съществува такова чудо. И двете ми деца не обичат да спят. Изобщо. Приспиването в нашия дом винаги е било предизвикателство, но пък успяхме да научим децата да си лягат рано и тук ще споделя как го постигнахме. 

Към днешна дата, Себастиян (3г) и Изабела (1г) си лягат в 19ч, естествено с малки изключения, като разбира се с тяхното порастване този час ще се измества все по-късно. А в тази статия ще споделя принципите, които ни помогнаха да стигнем до тук, за които вярвам, че ще ти помогнат да не се чудиш как да оцелееш и тази вечер. 

*В никакъв случай не претендирам да сме взели най-добрите решения. Попитахте ме и реших да споделя какво сработи за нас. Децата са различни, семействата са различни, също и подходите, така че бъдете чувствителни към децата и намерете най-доброто решение за вас.

Съня не е на почит

В нашето семейство децата следват моя режим – ранно ставане, ранно лягане. Няма как да искаме да лягат рано и да спят до следващия ден на обяд, така че рядко има ден, в който в 7ч сутринта да имаме все още спящо дете. Днес гледах новото видео на @polinasofia в Youtube, в което се убедих, че това е супер мега полезно и добро за детето. 

Този режим е също така абсолютно окей за мен, защото в ранната част на деня имам повече сили да гледам децата, а вечер ми остава време да свърша нещо или да си почивам. 

Както казах, и двете ни деца не обичат да спят. И при двамата всичко беше приказно по отношение на съня първите шест месеца, гушкаха се, заспиваха сладко сладко… Но с навършването на половин годинка явно решаваха, че съня е загуба на ценно време, и започваха да се бунтуват срещу него. Не работеше вече гушкане, люлеене, пеене… Нищо. Усетеха ли, че се унасят, и наставаше неистов рев. С Яни беше много тежко. И до ден днешен въпреки че очите му са червени и едва си държи главата изправена, не иска и това е. Върти се като пумпал в леглото, само и само да измести напред във времето заспиването.

Обеден сън

Един от най-важните моменти, за да можем да научим децата да лягат рано, е обедния сън, а в някои случаи –  липсата на такъв. Някои хора се шокират от идеята детето да не спи на обяд, но ние имахме няколко причини да зарежем обедния сън на Себастиян горе-долу откакто се роди Бела. Тогава той беше на 2 навършени години. 

Първата причина е, че приспиването му винаги е било мъчително, независимо колко е уморен. Опитвали сме какво ли не, само и само да направим процеса приятен, но не. Ситуацията беше 1ч приспиване на обед, приблизително 1ч сън, дори понякога по-малко, и вечерта още един час приспиване. Той просто не иска да спи и тъй като това беше вече омразно време за всички ни, просто решихме, че няма никакъв смисъл да се мъчим както ние, така и той. По този начин Яни изживява „страданието“ да спи само веднъж, а ние се занимаваме по-малко с това трудно начинание. 

Втората причина е, че според Световната здравна организация детето си взема необходимата доза сън през нощта и ние по никакъв начин не го лишаваме от нещо, когато го оставяме да спи само през нощта. Според СЗО деца на 1-2 години имат нужда от 11-14 часа съм, а 3-4 годишните – 10-13ч сън. 

От една страна за мен е трудно, защото ако не ми помогне някой роднина, реално цял ден съм активна с децата и почивка виждам чак 19ч вечерта. От друга страна за мен този вариант е напълно окей, защото имам някакво лично време с Яни, докато Бела спи, или го използвам, за да погледа тук таме някое филмче, без да се чудя как да държа Бела далеч от екрана, но за това малко по-късно. По този начин вечерта Яни е достатъчно изморен и вече заспива за от 5 до 15 минути, в които ние почти не полагам усилия. 

Бела спи на обяд, но целенасочено гледам обедния сън да е по-рано, за да може детето да се измори достатъчно до вечерния сън. Ако искам децата да са изморени в 19ч, това естествено означава, че те трябва да се събудят по-рано от обеден сън, за да имат време да се изморят. При нас това се случва, когато излизаме рано навън, обядваме рано и се приспиваме рано. По-конкретно в часове, лятото излизаме към 8.30ч, за да избягаме от жегите, а приспиването на Бела гледам да се случва най-късно към 12ч, за да се събуди до към 14ч и да е изморена в 19ч. Естествено има си изключения. 

В някои дни Бела спи по повече от един път, но отново – последния сън приключва най-късно в 16ч. По този начин Бела има поне три часа да играе и в 19ч е отново готова да легне. 

Режим

Във всичко това за нас е било важно да изграждаме и поддържаме режим. Той се е променял с възрастта на всяко дете, изтърпявал е различни експерименти и грешки, но сме се старали да следваме едно темпо на живот, за да могат децата да настроят своя биологичен часовник и да се чувстват добре от това. 

Екрани

Както вече споменах, екренното време на децата е все още почти никакво. Бела е на годинка, тя няма никакво екранно време. Яни е на три, той прекарва малко време гледайки филмчета, но обикновено през няколко дни. Важното правило винаги е било – никакви екрани преди сън. Това е задължително за нас и няма изключения. Имам си правила за гледане на филмчета, на какво разстояние се гледа, с каква продължителност, но това се случва предимно сутрин или най-много ранния следобед. Нервната система, очите, всичко това има нужда от почивка.

Предполагам си наясно, че по природа телата ни следват един цикъл, който ни държи будни през деня и ни помага да отпочиваме през нощта. Стоенето пред екрана преди лягане обърква тези процеси, защото ярката светлина на дисплея кара мозъка да мисли, че е ден. Така той спира производството на мелатонин. Това е хормона, който подсказва на тялото, че е време за сън. Заспиването е по-трудно и качеството на съня е по-слабо, очите са по-напрегнати. Съня се нарушава, което пречи на мисловния процес и паметта на следващия ден. 

Също така, ние умишлено нямаме телевизор. Предавания, които вървят на заден фон в стаята, дори да не са гледани от децата, също влияят на нервната им система и ги превъзбуждат. По мое мнение, това влияе на заспиването изобщо, независимо дали то е рано и късно. Реално детето няма проблем да заспи дори пред телевизора, има много родители, които позволяват и дори предпочитат това, но си има своята цена. Мозъка остава превъзбуден, съответно съня не е толкова качествен, а всички знаем, че децата имат нужда да спят добре, за да растат. 

Игра навън

Колкото повече време навън, толкова повече физическа умора, толкова и по-лесно и бързо заспиване. Формулата е лесна и действа безотказно. Играта навън за мен е мисия не само, за да спят децата добре, но защото вярвам, че това действа положително във всеки аспект от тяхното развитие. Тук не говоря само за големите деца, но и за бебетата, които пълзят и опознават живота, слагайки всичко в устата.

Рутина

Вечерната рутина е изключително важна част от режима на детето. При нас тя започва от вечерята, минава през хигиената и на всяко от децата е ясно, че приключва в леглото. Изключения се стараем да не правим и това помага на децата да се подготвят, че скоро ще се спи, и да не се бунтуват срещу това. 

Ако обаче родителя позволява своеволия, днес по един начин, а утре – компромиси, детето ще е наясно за тази възможност и винаги ще се бори, за да я получи. 

Тъмни завеси

Тъмните завеси беше едно от спасени ята, които позволиха на децата да имат по-добър сън. Преди да ги сложим, Яни се събуждаше лятото в 5 сутринта, просто защото в стаята много рано ставаше светло. Откакто имаме тъмни завеси нямаме проблем с това, както и естествено с ранното лягане вечер. 

Никакво ставане по тъмно 

В началото с Яни допускахме грешката да ставаме през нощта, когато той се разбуди. И започваха едни игри между 2 и 4 сутринта, едно своеволие, липса на какъв да е режим. След това решихме, че това трябва да спре и го научихме, че щом е тъмно, сме в леглата. Никакво мърдане, освен до гърнето й обратно. Това стана, както с много постоянство и упоритост. Обяснявахме, че щом е тъмно, значи е време за сън и в един момент той го разбра и спря да се съпротивлява. 

Притеснявах се как ще се случи всичко, когато лятото е светло докъсно, но нямахме никакъв проблем, защото децата си имат вече биологичен часовник, а и са много изморени от времето навън. 

Бял шум

Много хора вече отричат използването на бял шум. За нас обаче това беше необходимо решение, защото всеки един страничен шум събужда децата и те веднага скокват ободрени, не оставящи никакъв шанс да заспят отново. Така сме имали дни със само 20 минути спане за целия ден, а след това естествено децата са били много по-раздразнителни, неспокойни и изобщо е било доста трудно за всички ни, затова и се стараем рядко да го допускаме.  

Нощно хранене

И двете деца започнаха да спят по-добре, когато махнахме нощните хранения и биберона. Яни имаше биба до около годинката, като редовно се будеше през нощта да си я търси. В момента, в който свикна без нея, спря да се буди. По тази причина махнахме отрано и на Бела бибката. И при двете деца имахме разрешение от педиатъра за това. 

Последни думи

Надявам се тази информация ти е била полезна и ти е дала някаква насока, с която да подобрите ситуацията със съня вкъщи. Ще се радвам да споделиш в коментар твоят опит и съвети, за по-добър детски сън.

Последвай ме в Instagram, Facebook или Youtube, където се стремя да споделям интересни неща за родители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *