Детският сън и екраните

detskisaniekrani
Истории и препоръки от @malkata_svetulka

Мисля, че няма родител, който в някакъв период да не мечтае за още малко сън. Специално БЛАГОДАРЯ на Ксения (@малката светулка), която споделя опит и препоръки, които вярвам, ще бъдат полезни за някой от вас 🙂 

Запазете тази статия или я споделете с родител в подобна ситуация 🙂

Случай от практиката. Момиче на 1 година. Вкъщи телевизорът работи във фонов режим – почти непрекъснато, включително и преди и по време на приспиването. Нощното заспиване трае повече от 1 час. Момичето не може да спре да обикаля леглото, да се мята, да рита с крака, заспива със сълзи – резултат от голяма превъзбуда. След като спряхме телевизията, заспиванията станали по-кратки и спокойни, а момичето започнало да проявява интерес към играчките през деня.

Препоръки за подобна ситуация. Когато телевизорът е пуснат, но не го гледате, просто го изключете. Старайте се да подхождате по-осъзнато, избирайте, какво и кога да гледате. Ако ви се струва, че шумът на телевизора действа успокояващо, имайте предвид, че реално звуците на телевизора не са с еднаква честота.  Вместо шума от телевизора използвайте бял шум.

Случай от практиката. Едностаен апартамент. Бащата се прибира от работа и пуска телевизора. Детето на 1,5 г., което заспива много късно (след 23 часа) с плач, не може да се успокои, не може да стои на едно място, обикаля из цялата стая. Семейството е изнервено. Телевизорът е пуснат през цялото време. Бащата още повече се вглъбява в телевизора и се отдалечава от близките си.

Изместихме пускането на телевизора за след като заспива детето. Оптимизирахме ритуала за заспиване. Бащата е започнал да участва в ритуала! Детето започнало да заспива в 21 ч. и родителите вече имат време да гледат филми и предавания заедно. Ритуалът за заспиване вече е приятно време за цялото семейство, през което те се чувстват сплотени и близки.

Препоръки за подобна ситуация. Ако живеете в едностаен апартамент и имате отделна кухня, можете да гледате телевизия в кухнята, когато детето вече спи. Ако живеете в апартамент студио, можете да организирате  пространството по такъв начин, че когато детето спи, а вие искате да гледате телевизия, екранът да не свети никъде близо до детето, а вие да си слагате слушалки. Намерете, какво настройва детето ви към добър сън и го включете в ритуала. Нека ритуалът е приятен и за вас. Например, ако обичате да пеете приспивни песни, можете да станете експерти и да имате цял репертоар от приспивни песни.

Случай от практиката. Дете на 2 г и 4 мес. Буди се през нощта с плач, страхува се от одеялото си, от прозореца, от предметите в стаята. Пита майка си за всяка сянка и всеки звук: „Какво е това?”. Търси прегръдка, успокоение. Иска да спи на отворена врата и на светната лампа. След като прегледахме, какви точно анимации е гледало детето, стана ясно, че е имало епизоди с плашещи сюжети, тъмни пещери, черни змии със светещи очи. Майката внимателно е преразгледала, какви анимации да пуска на детето, намалила е екранното му време и епизодите спряха.

Препоръки за подобна ситуация. Ако детето ви изведнъж е започнало да се буди с плач, да се страхува и да сънува кошмари, потърсете причина. Ако установите, че страхът е предизвикан от гледаното по телевизията, ако не сте готови изцяло да спрете телевизията, преразгледайте, какво да гледа детето. Избирайте неутрални, много прости сюжети (колкото е по-малко детето, толкова по-прост сюжет) или видеа без сюжет. Ограничавайте екранното време.

Препоръки за екранно време:

 • Препоръчва се телевизионният екран да се намира на достатъчно разстояние от очите (колкото по-голям екран, толкова по-голямо разстояние), средно между 2,7 и 3,5 метра.
 • Ако решавате, че детето ви ще гледа телевизия, нека това се случва в първата част от деня, в активното бодърстване, не когато детето се готви за сън или заспива.
 • Определете време и място – гледането се случва в определен момент от деня на определено място, например, преди да излезете на разходка ,на дивана.
 • Контролирайте екранното време – легитимирайте, например 15 минутно гледане всеки ден или гледане веднъж седмично в определен ден.

Как да премахнем екранното време? 

 • Ако искате да се отървете от телевизора за заспиване, използвайте визуализация. Плакат със стъпките от ритуала, в който не присъства ТВ.
 • По време на приспиването самите не се заглеждайте в екрани.
 • Ако имате проблем с изключването на телевизора, с други думи детето ви изпада в истерия, пробвайте
  • Постепенното изключване. Първо, намаляте и спирате звука. Второ, спирате картината.
  • Използвайте таймер.
  • Използвайте правилото 5 минути – 3 минути – 1 минута – стоп.
  • При всички положения привличайте детето към друго много интересно завладяващо занимание.

Разговорът ни с консултанта по детски сън Ксения можете да гледате тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *