Тъмната страна на семейното съдържание в социалните мрежи

В тази статия ще ви запознаем накратко с две истории от вселената на семейното съдържание в социалните медии (family vlogging). Това са канали, управлявани от родители, в които съдържанието разкрива ежедневния им живот с децата, в домовете им. Начина по който се хранят, спят, пазаруват, родителстват са основни теми на съдържанието им. Някои такива акаунти имат десетки милиони последователи и съдържанието им носи изключително високи доходи. И двете истории от днес са именно на канали милиони последователи, което е направило тези инфлуенсъри милионери.

Семейство Стауфер

Първата история е от семейство Стауфер (Stauffer Family), които решават да документират всяка подробност от процеса по осиновяване на дете от развиваща се държава. Те специално подбират такава, в която законът не забранява публикуването на снимки и съдържание на детето, т.к.техния доход е изцяло зависим от акаунтите им в социалните мрежи. В някои страни институциите забраняват деца в процес на осиновяване или осиновени да имат виртуална идентичност, напр. Тайланд. 

В крайна сметка през 2017г. семейството осиновява двегодишно момче от Китай с аутизъм. Още тогава започват и критиките към семейството, заради отношението им към социалните работници, с които са в контакт и това, че се поставят в ролята си на “спасители” на момчето. Около периода на осиновяване, акаунта на майката в Инстаграм печели 167 000 нови последователи.  Две години детето е основен обект на съдържанието на канала им в платформата Youtube, най-вече свързани със спецификите на заболяването.  

На втората година, родителите решават да “върнат“ детето (бълг. “разосиновят”), като за зрителите остава горчивото усещане, че родителите са изчерпали възможностите да монетизират съдържанието свързано със здравословното състояние на детето. Те изтъкват като причина, че са подценили, колко енергия и ресурси са необходими за отглеждането му и че той ще е по-добре обгрижен в друго семейство. 

DaddyOFive

Втората история е на каналаа DaddyOFive. От самото начало на канала те създават смущаващи видеа, в които заставят децата им да се бият помежду си, създават т.нар. “пранкове”, в които създават травмиращи ситуации за децата, за да заснемат реакциите им. В много от видеата родителите им крещят и ги псуват, докато децата плачат. В едно от най-осъжданите видеа, майката разлива нарочно по пода изпиращо се мастило, след което бащата обвинява девет годишния си син като му вика и го обижда, докато детето плачейки обяснява, че не го е направило то. 

Реакцията на зрителите води до по-широк отзвук и в популярните медии. Година по-късно семейството губи родителските права над двете си най-големи деца (от общо 5), които са най-чести герои във видеата им. В опит за извинение към аудиторията си, семейството обяснява, че всички видеа са нагласени, но зрителите са по-скоро скептични и тези твърдения.  Каналът им е изтрит, но много от най-скандалното му съдържание продължава да съществува в интернет като част от статии, публикации и материали реакции на други потребители.

Това са два от най-шокиращите примери за насилие над деца в социалните мрежи, a те далеч не са единствени. Има десетки акаунти, станали обект на скандали и социална критика, заради държанието си към децата и експлоатацията на труда им пред камера. И въпреки че не всеки семеен канал има неетично поведение в такава степен, наше задължение е да следим и подкрепяме само инфлуенсъри, с чиито морал и поведение сме съгласни, а ако ни попадне съдържание, което показва насилие над деца, да не оставаме безгласни. 

Ето какво може да направи всеки от нас
  • В случай, че следите акаунти със семейно съдържание, включващо деца, бъдете мнителни, колко често родителите публикуват децата си, в какви ситуации ги снимат, има ли съдържание, компрометиращо личността на детето, засрамващо съдържание, съдържание включващо насилие.
  • Можете направите бърз експеримент и да се поставите на мястото на това дете в дадения момент и на детето, когато вече е на 25г. и да помислите, комфортно ли би било за Вас това съдържание. 
  • От всички нас зависи такива акаунти да имат нисък зрителски интерес и когато прекрачат границата на насилието над деца, да бъдат заставяни да понесат последствия за действията си.

***

Автор на рубриката: Тони Иванова

Още статии от рубриката можете да прочетете ТУК.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

***

Връзки:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52839792

https://people.com/crime/controversial-daddyofive-youtube-parents-lose-custody-of-2-children-featured-in-prank-videos/

Monsters of family vlogging

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *