Как да намалим екранното време на детето?

Няколко лесни стъпки

  • Една от най-често срещаните причини за прекомерно екранно време е неясните граници. Детето се пазари/тръшка/плаче и мама и/или тате (нали си обичаме децата) все поддаваме в един момент. Ако искате детенцето да има екранно време, но в някакви граници, седнете, напишете на един лист какви ще са тези граници – кога ще се гледа, от какво устройство, колко време (изцяло семейно решение). 
  • Седнете заедно с детенцето, когато ВСИЧКИ сте спокойни, и му споделете притесненията си, че екранното време не се отразява добре на съня и настроението му (без да изпадате в подробности), и споделете кога и как ще се гледа екран. Опитайте се да се придържате към позитивното, а не забрани, и бъдете твърди в решението си 🙂
  • Нарисувайте заедно плакат, на който посочете кога и колко ще се гледа. Окачете го на видимо място. 
  • Споделете на детето, че през новото свободно време ще правите неща заедно – много е важно то да знае, че не го наказвате, а напротив – искате да имате повече качествено време заедно и повече ползи за развитието му.
  • Часовник със стрелки е идеално помощно решение за изключване на екрана. Ако решите детето да гледа 30 минути, посочете му докъде ще стигне голямата стрелка, когато дойде моментът за изключване. 5 минути преди края му напомнете. 3 минути преди края отново и на последната минута му кажете, че е време да се изключи екранът.
  • При изключването на екрана предложете алтернатива – да направите нещо заедно забавно, може и нещо ново, което да предизвика интерес. 
  • Записвайте на видимо място всички положителни неща, които виждате от промяната – промени в поведението на детето, както и качествени неща, които правите заедно. Това ще ви дава стимул в трудните моменти. 

Първите няколко дни може и да е трудно, но всички родители споделят, че след това всичко си идва на мястото 🙂

Какво трябва да бъде екранното време на детето ми и няколко препоръки за по-здравословна употреба на технологии.

Насърчителни истории на родители, които са се справили с проблема (някои са спрели екраните изцяло, други го позволяват 2-3 пъти в седмицата).

Източници на идеите: личният ми опит, @malkata_svetulka, Книгата „Рестарт на детския ум“ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *