“Лекарите забраниха всякакви екранни за период от 1 месец“

„В семейството ни винаги е имало ограничение за екранно време на децата. Пускаме им телевизия може би 2 до 4 дни в седмицата за около 30-40мин, понякога си правим кино вечер и гледаме някое от старите филмчета на Дисни заедно. Случва се да гледат филмче докато пътуваме с колата. Борис е на 6 години, а Вяра на 3. 

По време на първия лок даун започнах да пускам всеки ден от 9 до 10ч сутрин филмче – за да мога да изпия кафето си спокойно и да събера мислите си за деня. Децата станаха много нетърпеливи, очакваха това време с преголяма възбуда, постоянно питаха кога ще пускам телевизора от момента, в който отворят очи. След като свършваше филмчето, имах трудности да изключа телевизора без да плачат. А често след филмчето те имаха трудности да измислят както да правят и на какво да играят, искаха само да разиграваме отново и отново сцени от филмчето, което са гледали. 

Случи се така, че Борис, тогава на 4г. падна с колелото без каска и си удари сериозно главата. Лекарите забраниха всякакви екранни за период от 1 месец. В първите 3-4 дни често ме питаше дали не може само за малко да погледа. Като цяло се справяхме, но имаше периоди, в които ни завладяваше скука. Затова започнахме да излизаме по-често и за по-дълго време на разходки. Започнахме да готвим заедно, тъй като не беше опция да им пусна филмче, докато готвя. Запасихме се с карти Черен Петър, научих го да играе Уно, купих всякакви флумастери, моливи, маркери, стикери и рисувахме всеки ден, правихме апликации, изрязвахме. Той разви страшно много умения за този един месец. Най-голямото от тях беше, че баща му успя да го научи да играе шах и в момента, две години по-късно посещава шахматна школа и това е любимото му занимание. 

Дъщеря ни пък тогава на 2 години започна да става много по-търпелива, когато четях малко по-дълги приказки, научи се да слуша с интерес аудио театър, започна да се заиграва за по-дълги периоди от време сама и направи първите си успешни стъпки в реденето на пъзели. 

Децата имат огромен потенциал, нужно е само да им осигурим подходящата среда и условия, в които да го развиват.“

***

Тук можеш да откриеш вдъхновяващи разкази на родители, взели решение да ограничат екранното време на децата си.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *