“От средата септември реших да сложа край на телевизията вкъщи…”

“Майка съм на три деца близнаци на 3.5г и момиченце на 2г. От средата септември реших да сложа край на телевизията вкъщи. Преди това пусках детски канали или песнички по веднъж или два пъти на ден, когато имах нужда да свърша нещо на спокойствие.
В първите две седмици всеки ден ме питаха, искаха да им пусна, казвах им, че детските са излезли във ваканция, сега почиват, като същевременно предлагах алтернатива занимания и игри с които ги забавляват. Отнемаше ми доста енергия, но си струваше.

След около три седмици спряха да ме питат, просто го приеха. Телевизорът е изключен, когато сме заедно, дори на нас не ни липсва. Забелязах, че ако децата се приберат и работи, не след дълго дъщеря ми ме моли да го спра, защото й пречи Има промяна в начина им на игра. Когато предлагах екрани много от игрите им бяха буйни и агресивни, сега определено са по-спокойни, намаляха конфликтите. Започнаха да посягат към книжките все по често, без моята инициатива да го правят и да им чета. Сами започнаха да влизат от една игра в друга, преди по-бързо губеха интерес и като им доскучаеше търсеха детско, сега вземат книжка.

За себе си осъзнах, че вземайки ги от градина в 17ч и лягайки в 21.30ч имаме само 4ч пълноценно време да бъдем заедно, да се свържем и споделяме и учим едни от други, че не ми се иска да губя това време залепвайки ги повече пред екран, предвид колко бързо растат Това също много ме мотивира да продължа виждайки колко са щастливи в тези моменти на игри и свързаност, това да сме тук и сега на 100% заедно с баща им.”

***

Тук можеш да откриеш вдъхновяващи разкази на родители, взели решение да ограничат екранното време на децата си.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *