КАК МАРИ КЕЙТ ПРЕБОРВА ОНЛАЙН ЗАВИСИМОСТТА СИ ЧРЕЗ ТВОРЧЕСТВО И НОВИ ПРОФЕСИОНАЛНИ РЕАЛИЗАЦИИ

За първи път Мари осъзнава, че употребата на екрани пречи на концентрацията и на работата й през 2016, когато по минимум 3 часа на ден прекарва в това да си проверява пощата, съобщенията й в социалните мрежи, да чете новини. По-дългите й епизоди продължавали 6 часа до малките часове в работни дни. С времето Мари започва да страда от дефицит на сън, липса на концентрация, трудност в креативните процеси, а най-стряскащото идва, когато паметта й започва системно да й изневерява. В началото на трийсетте си години, Мари започва да страда и от депресия. Изоставя предишните си любими занимания и хобита като да свири на пиано, да изработва картички и други видове творчество. Това влошава депресията и паметта й и я подтиква още повече към единственото на пръв поглед успокояващо занимание, времето в интернет.

Мари се включва в програма за страдащи от онлайн зависимост, от където получава подкрепа да изключи екранното си време. Това веднага дава резултат и моралната подкрепа, в комбинация с въздържанието от интернет я изкарва от депресията, връща й концентрацията и паметта в рамките на няколко месеца. Не след дълго Мари осъзнава, че подходът на пълно въздържание не може да е дългосрочен за нея по няколко причини. На първо място, технологиите и устройствата я заобикалят постоянно и за нея това е непрестанно изпитание на волята с нестихващ характер. 

Вторият проблем е, че всеки път, в който Мари работи по проект свързан с проучване в интернет или такъв, който се изработва на компютър, тя отново става подвластна на зависимостта си и започва компулсивно да си проверява социалните акаунти, пощата, новини и др. 

По професия Мари е зъботехник и макар че преди зависимостта си е харесвала  работата си, след проблемите й с депресията и размишленията, как да се избави от онлайн зависимостта си, разбира, че тази професия не е подходящия път напред. 

Замяна на пристрастяването с полезни дейности

Наблюдавайки себе си, тя си дава сметка, че в доброволческата работа, която върши в организацията на анонимните зависими от интернет, я влече творчеството в оформянето на материали, седмичния бюлетин, брошури и др. Така тя се решава да започне да учи графичен дизайн и с това да прояви смелост и да се изправи лице в лице със зависимостта й. Мари с изненада открива, че времето прекарано пред компютъра в графичен дизайн успешно замества глада за интернет и накрая на учебния си ден в колежа, тя всъщност няма натрапчиви мисли да използва телефона си. 

Графичният дизайн за нея е начин да съвмести любовта си към ръкоделието и изработването на дребни предмети и картички от една страна и жаждата си за устройства. Мари отдава излекуването на зависимостта си и на депресията си на две неща: групата на анонимните зависими от интернет и на настоящата си професия. Към днешна дата Мари споделя, че понякога продължава да има трудни дни, изпълнени със съмнение в себе си и изкушение, но с подкрепата на нейната общност, зависимостта й е под контрол повече от всякога.

С тази история искаме да насърчим всеки, който смята, че има проблем с използването на устройства, да се обърне към специалист или група съмишленици, където ще получи помощ и морална подкрепа, как да овладее зависимостта си и да създаде нови хобита, нови връзки с хора, нова професионална реализация в спечеленото време, в което не е пред устройството.

Линк към историята на Мари Кейт: https://drive.google.com/file/d/1q-OzQ_Ly-_PnZRbsAvyj8WyK354tkHVP/view  

Линк към списък с истории на хора, преборили зависимостта към устройстава:   https://internetaddictsanonymous.org/recovery-stories/ 

Превод от английски: Тони Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *