С дете на ресторант! Какво да предложа вместо екран?

Честа гледка в заведение е дете с телефон или таблет. Възрастните си говорят, смеят се, забавляват се, танцуват, а по столовете, незабелязани от никого, стоят деца на различна възраст, вглъбени в телефони, поставени на педя от лицата им. Те не участват във всеобщото забавление, не бягат, не се смеят, не говорят с никой, лицата им са осветени от екрана и само телата им присъстват.

Излагането от ранна възраст на деца пред екраните, води до нежелание от страна на малчуганите да се социализират и комуникират. Удоволствието, което изпитват от гледането в устройството ги завладява и измества желанието да се наслаждават на реалността. Децата не се радват на човешкия контакт и интеракция, не е интересно за тях да присъстват в нашия свят. Мозъкът им свиква да работи по този начин.

Да, знаем, че да отидем на ресторант с дете може да бъде голямо предизвикателство. 

Ние като родители продължаваме да бъдем и хората, които сме били преди появата на нашето дете. Продължаваме да имаме желание да се срещаме с приятелите си, да прекарваме време навън. Естествено начинът ни на живот неимоверно се е изменил, но можем да продължим да правим нещата, които обичаме, съобразявайки се с настъпилата промяна. 

Как бихме могли да направим престоя си в заведението приятен без да прибягваме до ползването на екран?

  • Важно е внимателно да изберем заведението, което планираме да посетим с нашето дете. От една страна атмосферата да бъде подкрепяща, а от друга – не твърде стимулираща за малкото. 
  • Добре е да изберем време, в което детето е бодро и спокойно, а в заведението няма много клиенти.
  • Полезно е да носим със себе си книжки за оцветяване, за четене, за рисуване, моливи, някои подходящи настолни игри. 
  • Можем да си подготвим и малки играчки, кукли, колички, с които детето да се занимава.
  • Бихме могли да излезем с приятели, които също имат деца, така те ще могат да играят заедно. Заведенията с детски кът, с градина, с по-голям простор са идеален вариант.
  • Да оставим детето да се разхожда спокойно, като наблюдаваме да не пречи на персонала или на клиентите.
  • Би било чудесно да съумеем да приобщим детето към разговора си, особено ако е по-голямо. Разговаряйки на теми, които го вълнуват, ще успеем да го привлечем да участва в общуването.

И все пак нека имаме правилната нагласа. Посещението на ресторант с малко дете носи своите предизвикателства и е добре да бъдем подготвени за тях. Реалистичните очаквания ще направят преживяването по-приятно за всички ни.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в InstagramFacebook, YouTube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *