Как да говорим с нашия тийнейджър относно безопасността в интернет?

Разговорите с детето относно безопасността в интернет е най-мощното и ефективно средство, с което ние, родителите, разполагаме. Днес, когато децата ни имат неограничен достъп до всякакви сайтове, социални мрежи, видео игри и др., е важно да говорим с тях открито за рисковете, които тези платформи крият, без това обаче да носи смут и чувство на страх у тях.

Съществува ли правилен подход, чрез който да подготвим нашия тийнейджър за възможните опасни сценарии в онлайн света? Тук споделяме три практични съвета, които могат да помогнат в разговор с него относно безопасността в интернет:

Важно е да се опитваме да разбираме повече за неговата представа за безопасност. Нашият тийнейджър има нужда да се чувства изслушван и несъмнено интересът ни към неговото мнение ще допринесе за изграждането на доверие.

Въпроси, които могат да помогнат:

  • Какво мислиш, че хората трябва да споделят и какво не трябва да споделят онлайн?
  • Какво би направил/а, ако някой злоупотреби с доверието ти в социалните мрежи?
  • Има ли сайтове, които те карат да се чувстваш по-неспокоен/а и притеснен/а, отколкото други, в които се чувстваш напълно безопасно?
  • Как можем да предпазим профила си от непознати хора?

Можем да го насърчим, че доверието му към нас би го защитило, така че да знае, че сме насреща, когато се чувства несигурен, притеснен или уплашен.

Пример: “Нищо, което би ми казал/а, няма да ме изненада, дори да е толкова лошо, колкото си мислиш. Не се страхувай да ми кажеш каквото и да било, дори да разкрива, че си нарушил/а правилата и не си ме послушал/а. Но  съм загрижен/а за теб, защото има хора в интернет, с които може да се сблъскаш, които може да се държат в теб сякаш ти мислят доброто и да са ти приятели, след което да започнат да изискват неща от теб и да те карат да се чувстваш неспокойно. След като такива неща се случат, би могло да те е страх да ми кажеш. Но знай, че винаги ще бъда до теб и искам да ти помогна, независимо какво се е случило. Искам да се чувстваш в безопасност. Нека поговорим.”

Да разговаряме за това как съдържанието, което публикува разкрива неговата идентичност пред света и как може да поставя граници спрямо другите в интернет, за да се чувства комфортно.

Пример: “В интернет често пъти не знаеш кой стои от другата страна на екрана. Понякога може да бъде профил, който се представя за момиче от твоя клас, но всъщност да е човек, който да се опитва да стигне до теб, защото има опасни намерения и не иска да знаеш истинската му самоличност. Затова, бих се радвал/ а, ако когато качваш изображения или клипове онлайн, питаш първо себе си “бих ли се почувствал/а комфортно, ако всички в училище видят тази снимка? И моля те, помни, нищо, което публикуваме онлайн, не може да бъде напълно изтрито никога.“

Отворената комуникация и доверието, са от ключово значение за създаването на безопасна среда за подрастващите. Понякога забравяме, че децата гледат и действат безкритично, но затова ние сме тези, които да ги екипираме с нужните умения, за да ‚плуват‘ безопасно в дигиталното море.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в InstagramFacebook, YouTube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *