Опасностите, дебнещи децата ни, за които не говорим

Замисляме ли се за рисковете, които носят споделянето на категорично очарователните снимки на бебето и детето ни? Задавам този въпрос на родителите около себе си и за жалост отговорът често е “не”. Повечето родители се гордеят с децата си и искат да споделят техните успехи, уютни семейни фотосесии и неподправеното ежедневие с деца в личните си социални платформи. В свят на изолация, отдалечаване на семействата в различни градове и държави, качването на семейно и детско съдържание в личните си профили и в групи, може да ни сплоти, разсее, даде мотивация, а защо не и практични родителски съвети в съответните специализирани групи. 

Според международно проучване на AVG (компания, занимаваща се с интернет сигурност) почти една четвърт от децата в западния свят започват онлайн присъствието си преди да са родени, като родителите им обявяват бременността онлайн, публикуват  снимки с тестовете за бременност, ултразвукови снимки, снимки от семейните фотосесии разкриващи пола на бебето, както и бъдещата стая, в която ще спи, количка, която ще използва и други негови вещи. Същото проучване открива, че 92% от двегодишните деца вече имат виртуална идентичност.

Често не си даваме сметка за опасностите, които крие споделянето на съдържание от лично естество в социалните мрежи. Сред най-големите рискове е дигиталното отвличане, при което всички снимки и видео материали на детето, а понякога и на родителя, са откраднати и използвани за създаването на фалшив профил. Целта на такива профили по-често е комерсиална, при която престъпникът намира механизъм да монетизира съдържанието. Разпространен механизъм е откраднатите снимки да се качват в сайтове за стокова фотография с цел продажба. Това е и едно от най-безвредните проявления на кражба на дигитално съдържание. По-сериозна е ситуацията с кражбата на онлайн идентичност с цел банкови измами. Според Великобританската банка Barcays, направила проучване и оценка на риска от кражбата на идентичност като феномен, до 2030г загубите от престъпления от този характер ще достигнат 670 милиона британски паунда.

Освен комерсиална, целта може да бъде и криминална, например съдържанието да се използва в педофилски платформи или от фалшив профил, зад който стои недоброжелател целящ приобщаването си към уязвими групи. Съвременният педофил отдавна не се ограничава до съмнително обикаляне около детските площадки и училища. Тези хора имат интернет и го използват според целите си. Често използвайки стратегията на кражбата на идентичност, те създават фалшиви профили на майка с малко дете с крадени снимки, използват профилите, за да достигнат до съответните “майчински” фейсбук групи и необезпокоявано да разполагат със снимков материал от всякакво естество: от деца участващи в онлайн конкурси, събиращи лайкове, през групи за пътуване на море с деца по бански, до групи за здравна взаимопомощ с голо и често нецензурирано съдържание.

След разбиване на голяма педофилска мрежа от съдържание в Австралия, властите установили, че от общо 45 милиона снимки, половината били откраднати снимки от акаунти в социалните мрежи.

Освен дигиталното отвличане, съществува и реалната физическа опасност да доближим недоброжелател до детето си, разкривайки информация за местоположение, дрехи, имена на близки хора и т.н. Това дава достатъчно информация за т.нар. child grooming (запознаване, сближаване и създаване на емоционална връзка с подрастващ, с основна цел сексуално малтретиране, но неизключващи и други цели като трафик на хора, детска проституция и др.). 

Какви начални стъпки можем да предприемем, за да предпазим детето си

Ако сте категорични в желанието си да споделяте снимки и видеа на децата си в социалните мрежи, ето няколко практични насоки, които ще ограничат уязвимостта на децата:

  • Не качвайте снимки на децата си, на които се разпознава геолокацията, на която се намират. Не тагвайте мястото, където е направена снимката;
  • Не качвайте снимки на децата си с облекло, което издава принадлежност към конкретно училище, градина, извънкласни и спортни занимания;
  • Не споделяйте информация за рождената дата и цялото име на детето си;
  • Не споделяйте информация за интересите, хобитата, приятелите, личните вещи на децата си;
  • Не споделяйте здравна информация за децата си, без значение дали е придружена от снимков/видео материал;

Много родители успяват да балансират успешно желанието си да споделят щастливите семейни спомени с близки приятели и роднини , като за целта създават специална подгрупа от членове, в която ги добавят. Така в основния им профил няма съдържание обвързано с техните деца. Такава възможност дават платформите Фейсбук и Youtube.

Други родители са предприели стратегията да показват децата си само в гръб или пози, в които лицата им не са разпознаваеми. Това е добра стратегия, която успешно ще запази онлайн анонимността на децата, ако в допълнение не се публикува и информация в текстов формат за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *