Завинаги свързани – реалността на родителстването и да израснеш онлайн

Днес искаме да ви запознаем с наскоро публикуваното проучване, направено от организациите 1Password и Malwarebytes, озаглавено “Завинаги свързани – реалността на родителстването и да израснеш онлайн”, на тема поверителност и сигурност в интернет пространството през погледа на младежи на възраст от 13-25 (Gen Z) и техните родители. В този пост ще се спрем на разбиранията и възприятията на децата и родителите по повод качването на детски снимки в социалните мрежи на родителите. Целият материал включва по-широк набор от въпроси, свързани с разбирането на двете поколения са сигурност в интернет, достъп до устройства от младежите и т.н. Контролната група в изследването е 1000 двойки родител/дете, 75% от САЩ, 25% от Канада.

Родителите

Да започнем с родителите: 79% от родителите смятат, че няма нищо нередно да публикуват снимки на децата си. 39% от тях смятат, че е приемливо да се публикуват снимки на децата от самото им раждане. Само 55% от родителите използват опциите на платформите за рестрикции на профилите, имащи достъп до снимките на децата им. 23% от родителите публикуват снимки на децата си само в гръб или прикриват лицата на децата си чрез пост обработка.

Децата

От друга страна, децата: 73% от тях биха предпочели, ако родителите им ги питаха преди да публикуват техни снимки онлайн, но само 34% от родителите го правят. 24% от децата заявяват, че предпочитат, контролът на публикации, които ги включват, да е техен, а не на родителите им. Само 20% от децата са се осмелявали да помолят родителите си да изтрият техни снимки от интернет. 12% от децата споделят, че са понесли негативи заради родителски постове. Водещите причини са тормоз в социума, преследване, по-рядко кражба на онлайн идентичност и негативно влияние върху кредитния им рейтинг. 63% от децата споделят, че са изпитвали тревожност и ниско самочувствие на тази тема.

В допълнение на очевидния проблем свързан с публикуването на детски снимки онлайн, 59% от децата споделят, че им се е наложило сами чрез самоинициативност да се образоват на тема онлайн сигурност, а само 21% са се научили от родителите си, 13% са се научили в училище.

84% от децата заявяват, че ще имат различен подход за бъдещите си деца, от този на родителите си, във връзка със споделянето онлайн.

Заключения

Заключението на статията е, че масово родителите изпитват затруднения и им липсват знания, как да предпазят децата си и тяхната онлайн идентичност, а една немалка част от родителите откровено вредят на децата си и ги поставят в риск чрез своите действия и публикации онлайн.

***

Автор на рубриката: Тони Иванова

Още статии от рубриката

Целият материал може да прочетете на следния линк: https://1passwordstatic.com/files/resources/parenting-and-growing-up-online-report.pdf 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *