Защо понякога се събуждам по-уморен/а?

Да вземем една… Мария. Мария е имала дълъг и изтощителен ден, прибира се у дома и най-малкото, за което иска да мисли, са проблемите й на работа. Вечеря пред някой филм, а след това се подготвя за сън. Загася лампата, ляга в леглото, но мислите й не й позволяват да заспи. Затова взема своя телефон и започва да скролва безцелно в социалните мрежи, за да забрави, да разтовари и да може да заспи “по-лесно”… 

Мозъкът на Мария обаче, чиито биологичен часовник показва, че би трябвало да е тъмно и да подготвя цялото й тяло за сън, получава сигнал през очите за  неестествено ярка светлина. Тази от екрана. Тъй като тя много прилича на силната дневна светлина, мозъкът на Мария започва да си задава въпроси “Как? Какво? Все още ли е ден?”. Въпреки че вътрешният му часовник подсказва, че би трябвало да е нощ, той се доверява на сигналите, които получава през очите, и започва да подтиска процеса, който е необходим, за да се подготви тялото за сън. 

Започва да потиска секрецията на хормона мелатонин, който регулира съня. 

Най-накрая Мария наистина заспива. НО има един проблем. Тъй като са настъпили промени в биологичните ритми и в секрецията на хормона мелатонин, тялото й не може да навлезе във фазите на дълбок сън толкова често или толкова дълго, колкото е здравословно и необходимо, потиснат е парадоксалният (REM) сън.

Какъв е резултатът? На следващата сутрин Мария се събужда, мускулите й са напрегнати, чувства се по-уморена, отколкото, когато е заспала, въпреки че е спала почти 8 часа. 

И неприятното е, че е възможно и 15 минути гледане в екрана да предизвика този ефект. 

Невъзстановителният сън се свързва със слаба памет, раздразнителност и влошено представяне на работа или училище. Ниските нива на мелатонин се свързват с депресия и възпалителни състояния като рак и аутизъм, както и отклонения в хормоналните функции, тъй като тялото започва да отделя хормони на стреса, за да компенсира, всичко останало. Проучвания свързват нарушения циркаден ритъм сън/бодърстване с понижени нива на серотонин, хормона на щастието. 

Виж също: Как се преборих със седем годишен навик да заспивам пред екрана?

За малките деца сънят е от изключително значение. Хормонът на растежа се секретира главно във фазите на дълбок сън. Освен това пълноценният сън е свързан още с доброто развитие на паметта и вниманието, настоението. Невъзстановителният сън при децата е свързан с дефицит на внимание, депресия, наднормено тегло в по-късна възраст. 

От друга страна знаем, че екраните имат силно пристрастяващ ефект. В ранните години създаваме навици. Едно дете, което е научено да гледа екран преди сън или още повече, да заспива с екрана, след това ще изпитва голяма трудност да го прави и без екран и ще си го търси. Тоест, приспивайки детето с екран, за да ни е леско тук и сега, работим по един навин у детето, който може да остави трайни последствия върху него. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *