Replantica – семейно забавление с кауза, далеч от екрани

Знаете ли, че в едно научно изследване е намерена значителна връзка между семейното време с настолни игри и по-високия среден успех в училище, по-доброто емоционално състояние и по-слабо пристрастяване към екранното време на децата? Да, съвсем сериозно. А и всички знаем колко приятни са те както за възрастните, така и за децата. 

Затова днес искам да ви разкажа за настолната игра Реплантика, която е чудесен начин да прекарате #вечербезекрани.

Цялата серия Реплантика е замислена от образователни психолози, така че да е забавна, интуитивна и образователна за децата. Чрез играта, хлапетата научават защо гората е жизнено важна и как да се грижат за нея, а чрез пъзелите се запознават с различни застрашени животински видове. 

В бордовата игра Replantica има по нещо за цялото семейство. В хода на играта, играчите възстановяват унищожени гори и спасяват животни, останали без дом. Играчите започват със засаждане на фиданки, след което ги поливат, за да пораснат големи дървета. Докато децата се забавляват с ярките герои, премятат в ръце шарените стъклени пулчета и пробват късмета си на зарчетата, неусетно развиват пространственото си мислене, кооперирането и интереса към природата. 

И за възрастните е помислено. Те могат да играят по-стратегически, да предвиждат ходове напред и да търсят специални конфигурации, които дават различни бонуси на играчите. Можете да продължите да играете Реплантика дълго след като децата са заспали. 

Правилата се усвояват лесно, а играта е сравнително кратка (около половин час), но едва ли ще спрете след първото разиграване. Подходяща е за 2-4 играча над 6 години. 

Впечатляващо е, че всяка игра включва дарение за засаждане на 10 истински дръвчета в България, така че само с покупката й вече създавате истинска малка горичка и ставате добър пример за децата. 

Кутията е компактна и удобна за игра извън къщи – можете лесно да я вземете на пикник в парка, както и да я наместите в багажа за следващата ви ваканция. 

Пъзелите

Както играта, така и пъзелите, са създадени от 100% естествени материали. Вместо обичайните пластмасови зарчета, играта съдържа специално направени дървени зарчета, а уникалното игрално поле е от текстил. 

Цялата серия е благотворителна, създадена изцяло на доброволчески принцип, но е изработена с високо качество и внимание към детайла. 

Пъзелите са със средна трудност – с помощта на възрастен, едно дете може да ги нареди за около час. Те са подходящи и за по-малки природолюбители, от 4 години нагоре, и също подпомагат засаждането на реални дръвчета. 

Предстои серията Реплантика да се разшири с още иновативни еко продукти. Последвайте страницата й във ФБ, за тези новости и за още идеи за природосъобразни семейни занимания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *